Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
IBM Sofia Accelerator помага на стартъп компании с експертиза и решения
Автор: Живко Кръстев 14:55 / 02.02.2024Коментари (0)361
©
Основната цел на IBM Sofia Accelerator е да стимулира и подпомага българската стартъп екосистема. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ Георги Калудов – мениджър в IBM.

Програмата е 12-седмична и ще се провежда два пъти годишно. Прозорецът за кандидатстване е от 1 януари до 15 февруари, а първото издание ще се проведе от април до края на юни.  

IBM Sofia Accelerator ще помогне на стартиращите компании с експертиза и с готови решения, които те могат да интегрират със съществуващи вече решения. "За всеки един от стартъпите, които кандидатстват и които одобрим за програмата, ще потърсим начина, по който добавянето на допълнителен АІ модел или функционалност да донесе стойност за техните клиенти. По време на програмата ще ги срещнем с клиенти от бизнес сферата. Нашата мечта е този акселератор да не подпомага само български стартъпи, но и такива от региона. Затова апликациите са отворени за стартъпи, регистрирани в други държави“, обясни Георги Калудов.

Новите технологии дават неограничено поле от възможности. АІ под различните му форми може да бъде приложен навсякъде, посочи той. "Трудното е да се намери добавена стойност, конкретен проблем, който АІ да разрешава. Следващият труден момент е в обучаването на този АІ модел и в правилното прилагане, така, че да няма много халюцинации и грешки. За да се изгради един работещ АІ модел са необходими компютърни мощности, а от друга страна – експерти, които са много добри в конкретната индустрия. Ще дадем физически достъп до самата технология, до вече разработени АІ модели, които ще мога да тестват“, поясни Калудов.

Програмният мениджър Димитър Георгиев обясни, че IBM Sofia Accelerator е предназначена за стартиращи компании, които вече имат финансиране, имат прототип на продукт или решение, което може да разработят заедно с IBM. "Програмата е предназначена да насърчи нови или вече съществуващи решения, насочени към корпоративния пазар, към нови развити пазари. Търсим компании, които са основно в индустрии като Fintech, Digital health, Green Sustainability, E-commerce.“

В програмата са включени три основни стълба. "Първият стълб е Trailblazer Talks. Той включва разговори с гости, които са едни от най-успешните предприемачи. Вторият стълб е IBM Tech Talks. Това са практически сесии със световно признати експерти от IBM. Третият основен стълб се нарича Office Hours. Това са бизнес менторик сесии заедно с наши клиенти, локални партньори, които са таргетирани по различни сегменти. Реално програмата ще бъде изнесена основно от хора от IBM и местната предприемаческа екосистема, както и регионални фондове“, обясни Георгиев.

Програмата завършва с с Demo Day на 28 юни, в който всички участници ще имат възможност да демонстрират решенията си пред екосистемата, серийни инвеститори и регионални фондове, допълни той.

Програмата предоставя възможности и за допълнителни финансирания. "Това са програми на IBM, както и Инвестиционния фонд, който е отговорен за сливания, придобивания и дялови инвестиции. Всички те са инкорпорирани в нашата програма и българските предприемачи ще имат видимост към тези дивизии на IBM“, допълни Георгиев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: