Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
ИРПС: Избирателната активност ще се понижи, ако изборите не са 2 в 1
Автор: Харитина Агопян 10:32 / 01.04.2024Коментари (0)1259
© Фокус
Избирателната активност би се понижила, ако направим отделно избори за европейски парламент и предсрочен парламентарен вот. Летният сезон, когато хората вече отиват в отпуск, не е добър период за удължаване на изборния процес, защото траниционно ниският интерес към гласуването у нас би станал още по-малък. Това каза Лилиан Никифорова от Института за развитие на публичната среда в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус".

По думите й за следващите предсрочни избори сметките са прогнозни, на база данните от минали години. "Взимаме като база парламентарния вот през април 2023 г. - стрували са 106 млн. лв. Избрани са като основа, защото хронологично са най-близо до сегашния момент и се очаква разликата в цените да е по-малка в сравнение с останалите парламентарни избори преди 2022 г.", уточни Никифорова.

"Най-голямото перо е възнаграждението на Секционните избирателни комисии, които отчитат вота в края на изборния ден. Миналата година сме разходвали 29 млн. лв. Това възнаграждение е обвързано с минималната работна заплата, която се увеличи от април миналата година. Очакваме тази сума да нарасне до около 35 млн. лв. за предстоящия вот", каза още тя.

"Ако имаме избори в отделни седмици, всеки от тях ще струва поотделно около или малко над 106 млн. лв. Изборната администрация е задължена да осигури машинно гласуване във всички случаи. Ако имаме избори в две поредни седмици, този процес ще бъде много труден, защото в рамките на седмица софтуерът на машините трябва да бъде препрограмиран за парламентарните избори и да се доставят повторно до всички секции. Това би било много сложно в секциите в чужбина, защото там логистиката на изборния процес е много по-трудна", уточни експертът.

Избори 2 в 1 биха били много лесни за организация и оптимални от гледна точка на финансите - те ще спестят разходи. "ЦИК при подготовка за изборния ден следва крайни срокове, т.е. хронограма. Ако имаме отделни два избора, това ще бъде много трудна задача, защото сходни срокове за регистрации на партиите например ще се разминават. Да, ЦИК би се справила, но с цената на много повече усилия, отколкото, ако вотовете за национален и европейски парламент се слеят. Членовете на СИК при два отделни вота биха били ангажирани 2 седмици, което би отказало някои от тях - в такъв случай съставът на комисиите трябва да се допълва и това би утежнило процеса", даде подробности по организацията на изборите Никифорова.

Институтът е обработил публичните данни за финансирането на изборите в последните 3 г. Данните показват, че става дума за общо 710 млн. лв. "От всички 7 пъти, в които отидохме до урните, най-скъпи са били местните избори през 2023 г. - 188 млн. лв. Това е напълно логично, тъй като това е най-сложният като организация вот. Администрацията, ангажирана с този вот, се състои от 265 общински избирателни комисии - най-голямата изборна администрация в сравнение с останалите видове избори", уточни Никифорова.

Институтът препоръчва по-засилена информационна кампания за гласуването от страна на ЦИК, която да включва работа с машините и гласоподавателите на терен.

Още по темата: общо новини по темата: 472
16.05.2024 »
16.05.2024 »
16.05.2024 »
16.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Парламентарни избори 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: