Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Идва време да се погрижите за имунитета си: Ето какво трябва да ядем през зимата
Автор: Екип Ruse24.bg 12:36 / 25.11.2023Коментари (0)33163
©
Зимата е вече тук. Това означава, че ни очакват дълги месеци на ниски температури, недостатъчно слънчева светлина и вируси, които ни атакуват от всички страни. Не е лесно да се опазим здрави и да се чувстваме свежи и отпочинали във всеки студен ден, но с консумацията на полезни за тялото храни и напитки можем да превърнем зимата в приказка.

Супи - Това е една от най-добрите храни, които ще ви помогнат да преживеете комфортно зимата. Трябва обаче да избягвате многото сол и сметаната, за да извлечете максимума от това ястие.

Карфиол и броколи - Тези зеленчуци могат да допринесат за защитата срещу вирусите. И броколите, и карфиолът съдържат много витамин С, който подобрява функцията на имунната система. През зимата е истинско предизвикателство да се намерят пресни зеленчуци. Замразените карфиол и броколи обаче съдържат същите хранителни вещества като пресните.

Овесена каша - Тайната на това да останете енергични до обяд е приемането на здравословна закуска с бавно освобождаване - като овесената каша. Можете да бъдете креативни с това сутрешно хапване, като добавите семена и ядки. Освен това някои зимни плодове като фурми и ябълки могат да увеличат ползите за здравето от такова ястие.

Кореноплодни зеленчуци - Намирането на пресни зеленчуци през зимата може да бъде трудна задача, както вече споменахме. Въпреки това, кореноплодни зеленчуци като ряпа и моркови могат да бъдат лесно достъпни. Това е така, защото те издържат на студено време.

Консумирането на тези зеленчуци варени, сурови или печени ви носи витамини А и С и повишаване на нивата на бета-каротин в организма.

Богати на витамин D храни - Храните, богати на витамин D, са хранителен продукт номер 1, който трябва да добавите към менюто си през зимните месеци. Доказано е, че хората, които се хранят по-емоционално през есента, имат по-ниски нива на витамин D, което се свързва с повече тревожност и депресия. Чудесен източник на витамин D са гъбите шийтаке. Други добри варианти включват сьомга, яйчни жълтъци, обогатени зърнени храни, мляко и червено месо.

Снаксове за подобряване на настроението - Гладът и емоционалното хранене също са често срещани през това време на годината. Опитайте се да избягвате сладки и преработени снаксове, които могат да понижат настроението ви с течение на времето. Експертите препоръчват сладки картофи, цвекло и орехи. Пикантен печен нахут е друга алтернатива.

Цитрусови плодове - Те са една страхотна зимна храна. Яжте до насита портокали, грейпфрути и лайм, за да подсилите имунитета си през зимата, тъй като цитрусовите плодове са чудесни източници на витамин С. Портокалите също са добри източници на калий, фолат и фибри.

Протеини и богати на омега-3 храни - Леща, тофу, риба и млечни продукти са едни от най-добрите варианти. Фасулът е добър източник на протеини и фибри и много основни хранителни вещества като калций, желязо, калий, цинк, фосфор, тиамин, рибофлавин и витамин B6. Повишаването на витамин B12 и омега-3 масните киселини може да подобри настроението и да предотврати депресията. Следователно включването на мазни риби като аншоа, сардини, скумрия, риба тон и сьомга е чудесен избор.

Кисело мляко - Отличен пробиотик, който балансира чревната микробиота. Здравите черва са в сърцевината на здравата зима. Протеин, калций и витамин D се намират в него в добри количества.

Ядки - Ядките са пълни с витамин Е, В-комплекс, омега-3, магнезий, мед, флуорид, цинк, калций, селен и протеини. Така че непременно включете ядки и семена (цели или като ядково масло) през зимния сезон, пише NOVA.

Още по темата: общо новини по темата: 480
05.05.2024 »
21.04.2024 »
17.04.2024 »
04.04.2024 »
24.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/80 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: