Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Играта на пясъка докарва жълтеница
Автор: Екип Ruse24.bg 10:25 / 19.08.2010Коментари (0)2449
© Ruse24.bg
Пясъкът е любимо място на малчуганите. Те могат с часове да се ровят в него, въоръжени с кофички и лопатки. Майките спокойно ги наблюдават и сладко си бъбрят помежду си на пейката в градинката. След като играта приключи, те с готовност подават солета или бисквита на хлапетата.

Тази идилична картина се повтаря всеки ден през лятото. Но невинаги се разминава без последствия. За нещастие градинките, в които играят нашите деца, са непоносимо мръсни. Малчуганите делят пясъчниците с котки и кучета, което създава опасност от заразяване с хепатит А. Това е една най-древните болести, познати на човечеството. Вирусът е изключително устойчив на външни условия, той навлиза в организма през устата, размножава се в тялото и преминава в изпражненията, с които се отделя в околната среда.

Хепатит А или т. нар. болест на мръсните ръце се предава при неспазване на добра лична хигиена. Замърсяването на питейни води и храни също може да доведе до заразяване. Болестта може да се предаде и чрез контакт с болни. Хепатит се хваща и ако човек докосне заразени храна, вода и предмети. При замърсяване на дадени водоизточници или ресторанти инфекцията бързо се разпространява между хората. Тогава има опасност от епидемия.

Никой не е застрахован от заразяване с хепатит А, но заболяването се среща по-често при децата и юношите. Заразяването не означава задължително развитие на болестта. Понякога защитните сили на организма се справят с вируса и заболяване не се развива. След като преболедува, организмът развива траен, доживотен имунитет срещу заболяването. Бъдещите майки може да са спокойни, защото вирусът не преминава през плацентата и не съществува риск за плода при развитие на хепатит А по време на бременност.

По-педантичните родители обикновено внимателно следят урината и очите на децата си. Защото най-познатите симптоми за хепатит са тъмната урина и пожълтяването на ириса на очите. Те обаче трябва да са наясно, че вирусът е заразен още по време на инкубационния период, който трае от 10 до 50 дни. След това настъпва т.нар. фаза на жълтеницата, за която освен изброените вече признаци са характерни също загуба на апетит, умора, коремна болка, гадене и повръщане, висока температура, диария и бледи изпражнения.

За съжаление няма специфично лечение, насочено срещу хепатитния вирус А. Могат само да се облекчат оплакванията. В България всички болни от остър вирусен хепатит А се приемат в инфекзиозна болница поне за 12 дни. За бързото оздравяване е важен пълният покой. При децата обаче това е трудно, тъй като те дори и болни са пълни с енергия.

Докторите препоръчват родителите да забавляват хлапетата с книжки и анимационни филмчета, така че да нямат никакви физически натоварвания. Храненето също е от изключително важно значение за възстановяването. Болните трябва да приемат добре балансирана храна и да спазват диета за период от около 6 месеца. Пържените картофки, които малчуганите толкова обичат, са абсолютно забранени.
Лекарствата, които са вредни за черния дроб, трябва да се избягват.

Източник: в. "Стандарт"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Почина актьорът Матю Пери
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: