Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Икономическият министър от Русе: Загубите от неприемането на България и Румъния в Шенген са значителни
Автор: Екип Ruse24.bg 14:10 / 23.11.2023Коментари (0)627
© МИИ
Заедно с бизнеса и с двустранните камари, искаме ясно да заявим, че икономическата сигурност и развитието на Европа зависят от пълната интеграция на България и Румъния в Шенгенското пространство и в еврозоната. Това каза днес министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов пред медиите в Русе. Той посрещна румънския си колега – министъра на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa Щефaн-Paдy Oпpя на Дунав мост. Двамата обсъдиха логистичните трудности на границата, които затрудняват инвеститорите и бизнесите от цяла Европа.

Министър Богданов подчерта, че загубите от неприемането на България и Румъния в Шенген са значителни. По неговите думи над 6 часа са изчакванията на границата, в опеределен период от време, само на тежкотоварния трафик. "Няма как Европа да бъде конкурентоспособна, ако милионите камиони, които минават през България, чакат по толкова време“, каза още той.

"Километричните опашки и затрудненото преминаване на границата пречат на нашия бизнес и на нашите държави, а това е сериозен проблем и за Европа“, подчерта Богданов. По неговите думи, за да се запази конкурентоспособността на целия регион, България и Румъния трябва да бъдат напълно интегрирани в европейското пространство. "Ние сме активна част от икономическото развитие на Европа“, подчерта Богданов.

"Доказали сме, че България и Румъния са дестинации, в които се създават бъдещите иновации за Европа и имаме много такива примери, които можем да споделим“, категоричен бе министърът. По неговите думи Югоизточна Европа предлага много възможности за растеж и развитие и този регион ще бъде основен фактор за подпомагане развитието на цяла Европа.

Икономическият министър подчерта, че от присъединяването на България в Шенген и в еврозоната се очаква ръст на БВП между 3% и 5%. "Надявам се усилията на България и Румъния да бъдат видяни и да бъде отчетено, че икономическото развитие на нашите държави е в основата на бъдещата конкурентоспособност на Европа“, допълни Богданов.

"Ние настояваме и сме сигурни, че България и Румъния ще бъдат членове на Шенген. Това са нормалните права, които имаме, за да да бъдат нашите икономики конкурентни на всички други икономики в Европейския съюз". Така коментира темата министърът на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa на Румъния Щефaн-Paдy Oпpя.

Двамата министри откриха конференция на тема: "Обединена Европа – един път към икономическа сигурност и устойчива интеграция“. В рамките на форума бе поставен акцент върху икономическото бъдеще на региона, ключовите инфраструктурни проекти, както и добрите практики между бизнеса. На събитието присъстваха

инвеститори, представители на чуждестранния и местния бизнес и на търговски камари на двете страни.

Конференцията бе организирана от Министерството на икономиката и индустрията на Република България и Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Република Румъния

Още по темата: общо новини по темата: 474
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: