Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Икономист: Еврозоната няма да промени нищо от днес за утре, но ще даде по-добри перспективи
Автор: Екип Ruse24.bg 11:34 / 05.07.2023Коментари (0)315
© Фокус
Скептичен съм, че Европейската централна банка ще позволи да има паралелна валута, особено в страна, която е в процес на влизане в еврозоната. Това каза икономистът Владимир Сиркаров в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.

Възможността да извършваме сделки и да получаваме своите възнаграждения в евро е доста сложен механизъм, посочи икономистът. "Той изисква синхронизиране на много системи и ми се струва, че ще е трудно. По принцип ЕЦБ не приема подобни действия, но ще видим какво в крайна сметка ще се договорят“, допълни Сиркаров.

Идеята на предложените от финансовия министър стъпки е процесът по присъединяване към еврозоната да премине по-плавно, а българското общество да бъде убедено, че влизането в еврозоната няма да промени нищо. "Реално влизането ни в еврозоната няма да промени нещо съществено от днес за утре, просто ще даде по-добри перспективи пред България. Но тези възможности ние трябва да си ги изработим и заслужим“, коментира икономистът.

Според него референдумът за влизане в еврозоната е много специфичен въпрос и отговорът му изисква доста сериозни познания и анализ. "Виждаме, че на ниво академичен дебат има противоположни мнения по линия на единен паричен съюз, единна валута. От тази гледна точка на подобен въпрос по-скоро ще бъде отговаряно по някаква интуиция. От друга страна, референдумите са важни за една демокрация и ако има подобен референдум, това може да се окаже и нещо положително, ако партиите, които подкрепят влизането в еврозоната, направят добра кампания и мобилизират своите електорати. По-скоро може да се получи вот на доверие вместо вот на недоверие за еврозоната. Ако се състои широк обществен дебат, аз съм сигурен, че българите сами ще направят своята преценка и оценка и тя ще е, че по-скоро позитивите от влизането ни в еврозоната са повече от негативите, защото българският народ е мъдър“, смята Сиркаров.

По думите му влизането ни в еврозоната ще ни даде повече суверенитет, отколкото имаме в момента в паричния съвет. "Еврото внася много повече стабилност. Тя е втората най-използвана парична единица в света след американския долар и със сигурност внася по-голямо спокойствие спрямо българския лев. В момента българският лев е разписка за еврото“, поясни анализаторът.  

Много се спекулира с повишаването на инфлацията след влизането в еврозоната, отбеляза Сиркаров. "Реално инфлационните процеси се влияят от страшно много фактори и виждаме често как икономистите, които искат да защитават едната или другата позиция, нагласят по такъв начин нещата така, че техните изводи да се обезпечат с емпирични доказателства. Множество анализи показват, че има възможност за много лека, краткосрочна инфлация, породена от приемането на еврото, но тя наистина е незначителна от гледна точка на общите тенденции. Такива страхове са неаргументирани и няма база хората да се притесняват“, коментира той.

От 2021 г. България не изпълнява Маастрихтските критерии, но в момента тази разлика се стопява. "Ние почти сигурно ще ползваме тези изключения, които ползва Хърватия, т.е. държавите с най-ниска инфлация да се извадят в уравнението, но разликата ни в неизпълнението трябва да е по-малка. Аз лично си мисля, че реалистичният вариант за реалното влизане в еврозоната най-оптимистично е началото на 2026 г.“, смята Сиркаров.

Още по темата: общо новини по темата: 368
12.05.2024 »
09.05.2024 »
07.05.2024 »
03.05.2024 »
30.04.2024 »
27.04.2024 »
предишна страница [ 1/62 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: