Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Икономист: Очакваме лихвите по кредитите да се покачат с до 1%
Автор: Екип Ruse24.bg 08:37 / 28.04.2023Коментари (0)273
©
Когато има висока инфлация, банките затягат паричната политика, ще се намалят свободните пари в банките. Не трябва да е стресиращо, всички централни банки правят като БНБ. Очакваме да се покачват лихвите по кредитите с до 1%, но не веднага, коментира икономистът Николай Василев в ефира на bTV.

"Според мен инфлацията ще върви надолу от само себе си. Тя ще падне сама. Контрол на цени, таван на надценки са ненужни, вредни методи, които не помагат на инфлацията. Цялата история показва, че при държавен контрол на цените се повишава дефицит или има жестоки измами с продуктите, или има продажба под масата", каза Василев. 

Той коментира и бюджетът, като каза, че няма упрек към служения кабинет. "Казаха истината и събудиха политическата класа, показаха накъде сме се запътили. Моята прогноза е, че въпреки това повече хора ще говорят за още разходи, отколкото за ограничаване. Дефицитът от 6,4% е вторият най-голям досега", каза още той.

Василев даде пример с авиацията по отношение на 3-процентния дефицит. Ако самолетът закъснява, пилотите казват "очакваме закъснение на полета с 6 часа", след това казват "той ще закъснее само с 3 часа". Хората се радват и ръкопляскат. Аз предпочитам да стигнем навреме, няма причина за толкова голям дефицит, той трябва да е близко до нулата. Няма нужда държавата да харчи прахоснически 82 млрд. лв. Повечето разходи бяха популистки, за войната нямаме разходи, за пандемията са супер малко, заяви Василев. 

"Не трябва да има колосално увеличение на разходите, трябва да има малко увеличение на всичко. Бих си пожелал редовно правителство да нареди коренно различни приоритети. Демографията би трябвало да е първият, предложих да се увеличат 4 пъти надбавките за дете, да се построят всички детски градини. Инфраструктурата ни е в ужасно състояние, за армията няма пари, за охрана на границата също", категоричен бе икономистът.

Според него сегашните политици не споменават думите съкращения, оптимизация. "Преди говорихме за капиталови пазари, борси, инвестиции. Сега никой не говори за това, никой не говори за съкращаване на администрацията", каза Василев. 

По думите му няма такова нещо, че който дава пари, печели избори. Според него, който не прави нищо, е ненужен за българската демокрация.

Ако има някакво правителство, е крачка напред. Истински моренизационни реформи у нас няма, заяви икономистът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: