Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Икономист: Удължителният закон за бюджета е инструмент държавата да не спре да плаща
Автор: Екип Ruse24.bg 10:28 / 12.06.2023Коментари (0)323
©
Удължителният закон за бюджета е инструмент държавата да не спре да плаща. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. "Това беше някакво решение да се удължи бюджета и да може да има плащания към различни други институции, зависими от Закона за държавния бюджет, като например НЗОК, НОИ и т.н.“

"По отношение на бюджета и фискалното управление на държавата имаме много специфично разделение на властите: от една страна Народното събрание трябва да гласува пакет бюджетни закони, което изисква мнозинство в парламента, от друга страна обаче, това е единственият случай, в който народни представители не могат сами да инициират изготвяне на нов бюджет, това може да направи само изпълнителната власт. Логиката е, че който ще изпълнява бюджета и ще носи отговорност, той трябва да предвиди един финансов план и да го внесе“, обясни техническите механизми за изработването и приемането на държавния бюджет експертът Лъчезар Богданов.

"Ако не беше приет този удължителен закон, има риск от това държавата да спре да плаща буквално, смята още икономистът от Института за пазарна икономика, - Когато нещата стигнат докрай, тогава хора биха ги усетили. Това все предприема за да няма директен ефект върху всички тези, които зависят от бюджета, включително става въпрос за пенсии, за социални плащания и обществената сфера“.

Според Лъчезар Богданов в новия бюджет относно приходите трябва да се направят две неща: приходните агенции да си вършат работата, второто е някой популистки и безсмислени преференции от последните две години трябва да бъдат отменени. От към разходите трябва да се огледат разходите за текуща издръжка.

"Държавата е далеч от фалит, но ако няма разумно бюджетно управление, ако продължи до безкрайност този отказ за поемане на отговорност и все пак да се води някаква ясна икономическа и финансова политика, то можем да стигнем дотам. Добре е да се стреснем преди да стигнем до ръба на фалита и преди нещата да са излезли извън контрол. Доброто развитие е, че имаме редовно правителство, което е поела ангажимент да вкара държавните финанси в някаква рамка и съответно да носи отговорност и за действията си“, заключи експертът Лъчезар Богданов.

Още по темата: общо новини по темата: 742
10.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
предишна страница [ 1/124 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: