Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Икономист: Заради руските тролове, които казваха, че ще умрем от глад и студ, някои се презапасиха ненужно със скъпо олио
Автор: Екип Ruse24.bg 09:00 / 29.03.2023Коментари (0)446
© Plovdiv24.bg
Спекуланти бавят драстичното поевтиняване на олиото. Това са производители и търговци, които миналата година, когато мазнината беше на много високи цени, са напълнили складовете си с идеята да чакат следващо покачване. Това обаче така и не се случи, а на международните пазари цената на борсовата стока пада.

"Такива спекуланти бавят нормализирането на цените, за да могат да си продадат скъпите запаси от слънчоглед и олио от складовете“, смята икономистът от "Отворено общество“ Георги Ангелов.

Eто цялата му публикаия в социалните мрежи:

Разгледах държавния сайт за цените и установявам, че данните са доста странни и също така липсва нещо много важно - развитието на цените на международните пазари.

Ето, например, олиото. В държавния сайт са сложили цена на едро от комисията по стоковите борси, която и друг път сме обсъждали, че няма нищо общо с реалността. Сложили са и някаква измислена цена на дребно, по която никой не купува олио.

А всъщност олиото е борсова стока и има международна борсова цена на едро (вж. графиката). Цената на олиото на борсата рязко поскъпна миналата пролет, пикът е на 15 март 2022 година, след което значително поевтиня през лятото и продължава да поевтинява и в момента. В момента цената на олиото на едро на международния пазар е по-ниска отколкото преди началото на войната в Украйна. Нещо повече, цената е най-ниска от края на 2020 г. насам. (Последната цена е под 95 цента на литър).

Ето тази графика ако беше сложена на държавния сайт за цените - или в някакъв анализ - щеше да позволи на потребителите да се ориентират накъде вървят международните цени и съответно да сравнят с вътрешните цени и да разберат дали нещата се движат в правилната посока и с каква скорост. А пък самото правителство щеше да забележи колко нереални са цените на едро на българската борса и да се замисли защо е така.

Добрата новина във всичко това е, че - макар и с голямо закъснение - поевтиняването на олиото на международните пазари вече се отразява и на вътрешния пазар на дребно. Тази седмица Лидъл също са пуснали промоция на олио на 2.79 лв. на литър (преди няколко седмици ТМаркет първи имаха такава цена).

Накрая, замислете се за губещите от това поевтиняване. Представете си някой производител или търговец на слънчоглед или олио, който миналата година можеше да продава на високи цени. Обаче, вместо да продава и да печели, решил да става спекулант и напълнил склада с олио - с цел да чака още по-висока цена. Но такава по-висока цена така и не дойде, така че вместо спекулативна печалба се реализира загуба. Разбира се, че такива "спекуланти" бавят нормализирането на цените, за да могат да си продадат скъпите запаси от слънчоглед и олио от складовете.

Миналата година руските тролове във фейсбук и други клакьори точно това казваха, че Европа ще умре от глад и студ през зимата и цените само ще растат. Някои вярваха на тези неща и се запасиха с няколко бутилки от скъпото олио. Но други се запасиха с цели складове. И едните, и другите вероятно повече няма да вярват на брътвежите на троловете във фейсбук. Така че поне едно полезно нещо ще излезе от цялата ситуация.

Още по темата: общо новини по темата: 290
27.03.2024 »
24.03.2024 »
24.03.2024 »
22.03.2024 »
20.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: