Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Икономист гарантира: Предстои ободряване на хората
Автор: Йоланда Пелова 18:03 / 15.02.2024Коментари (0)1062
© Фокус
Европейската комисия потвърждава очакванията за забавяне и охлаждане на европейската икономика като цяло. Има разлика между страните, които са в еврозоната и които са извън нея. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът Румен Гълъбинов по повод икономическата прогноза за зимата на 2024 г. на Европейската комисия, която излезе днес.

"Това означава на практика, че някои от икономиките в еврозоната са в предрецесионно състояние или в техническа рецесия, което не им позволява да растат ускорено. Разбира се, тук има доста геополитически фактори, които оказват влияние – продължаващата вече две години война в Украйна, конфликтът в Близкия изток и напоследък събитията, които се случват в Червено море. Всичко това затормозява международната търговия. Имаме пак забавяне на доставки, имаме обиколни пътища за транспорт, което оскъпява като цяло транспорта. Вдигна се цената на морското навло и вече се фрахтуват товари и превози на по-високи цени, което оказва влияние и в крайните цени. Съответно Европейската комисия дава консервативен поглед на нещата за тази година. Разбира се, това, че икономическият растеж за 2024 г. ще е нисък средно в еврозоната, пък от друга страна дава възможност за по-ускорено сваляне на инфлацията", коментира Гълъбинов.

Той посочи, че надеждите в еврозоната са средногодишната инфлация за тази година да бъде 3%: "За България се дава прогноза 3,4% за инфлацията, което ни позволява да скъсим дистанцията специално за инфлацията, която беше проблем за нас миналата година и затова ни отложиха за еврозоната. Т.е. сега разлика между 3 и 3,4% не е толкова голяма, т.е. ние доближаваме вече дори в прогнозите средната инфлация за еврозоната, което ни дава една увереност, че бихме могли да разчитаме на толеранс от страна на Европейската комисия и Европейската централна банка".

По думите на икономистът очакванията за ускорено свиване на инфлацията би следвало да означават, че стандартът ни на живот няма да се влошава, т.е. че нашата покупателна способност ще бъде сравнително на добро ниво: "Затова, защото когато имаме ускорена инфлация нагоре – е, тогава, разбира се, можем да си купуваме по-малко стоки и да си позволим по-малки разходи. Сега може би ще дойде едно ободряване на хората".

Още по темата: общо новини по темата: 363
27.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
предишна страница [ 1/61 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: