Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Икономист прогнозира криза в близкото бъдеще
Автор: Екип Ruse24.bg 09:20 / 24.05.2023Коментари (0)212
©
Цените се определят от търсене и предлагане и това икономиката го използва като модел за всичко. Това каза икономистът Константин Бойчинов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“

Като отделна дисциплина икономиката се ражда през втората половина на ХVІІІ век, обясни той, и за нейно начало се смята публикуването на книгата на Адам Смит "Богатството на народите“. Това е период, в който настъпват някои социални промени, които настъпват с индустриалната революция. Тогава се появява въпросът какъв е най-ефективният начин да бъдат разпределени ресурсите, които имаме.  

"Причината, поради която трудът на Адам Смит се смята за основоположен, е, защото нещата, които той описва, по някакъв начин са валидни и до днес за Западния свят: идеите за личната свобода и това хората сами да определят какво да правят, идеята за свободната търговия, за пазарите, които да работят самостоятелно и без много намеса и че държавата има важна, но сравнително лимитирана роля в икономиката на държавата. Над тези идеи много икономисти след това надграждат. В практиката се вижда, че държавата има важна роля и тя трябва да е доста по-голяма от това, което Адам Смит си е представял, за да могат да работят пазарите и икономиката ефективно“, обясни Бойчинов.  

Капитализмът има своите критици и Карл Маркс е най-известният. Неговата критика е, че това е система, която експлоатира, отнема труда на хората и която не е устойчива, тъй като непрекъснато води до бумове и до кризи. "Затова според него хората трябва да създадат една нова, утопична система, в която няма толкова много свобода, но няма и толкова кризи. Според Маркс стойността се определя от труда, който се влага в определен продукт. Ако някой прави печалба от труда на хората, съответно той експлоатира хората“, посочи икономистът. 

Неокласическата икономика е следващ етап от развитие. "Тя има няколко основни концепции, които я определят: рационалните икономически субекти, хората, които ще вземат решения, които са най-изгодни за тях; разделение на труда; концентрацията на труда води до по-голяма ефективност; държавите трябва да се фокусират върху нещата, в които са по-добри, и да произвеждат това, в което са по-ефективни; колкото повече произвеждаш, толкова по-ефективно се произвежда всяка една единица труд; стойността се определя от търсенето и предлагането.  

Инфлацията е естествен процес, който се наблюдава винаги, когато има много пари и малко стоки. Централните банки определят колко пари има циркулиращи в икономиката. През 2007-2008 и през 2020-2021 г. паричният обем се разшири много и това са ефектите от една дългосрочна политика, обясни икономистът.  

Една от най-големите кризи в световен мащаб са Голямата депресия в края на 20-те и началото на 30-те години на ХХ век, когато има рязко спадане на производството. Тази криза афектира целия свят и по някакъв начин води до избухването и на Втората световна война. Втората най-голяма криза е Голямата рецесия от 2008-2009 г., която тръгва то американския пазар на имоти, но се отразява на целия свят.  

Очакванията на икономистите са за криза в близко бъдеще, но кога ще се случи - това не може да се прогнозира, заяви Бойчинов.  

"Много често кризите са дългови, защото голяма част от икономиката се движи на базата на дълг, заеми, които трябва да бъдат погасявани. В един момент няма достатъчно пари, които да движат икономиката напред. С това бързо вдигане на лихвите, което беше наложително, за да се контролира инфлацията, няма как в един момент да не доведе до криза на растежа, защото всички тези заеми трябва или да бъдат платени, или рефинансирани, но на много по-високи лихвени нива“, обясни икономистът.

Цялото интервю можете да чуете след 10 часа в предаването "Човекът на фокус" по Радио "Фокус".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: