Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Икономист за инфлацията у нас: Запасете се със зимнина! Ще бъде тежко!
Автор: Екип Ruse24.bg 11:22 / 19.09.2022Коментари (6)243
©
Инфлацията ще продължи да расте, докато не обуздаем цените на горивата. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. 

"Още в началото на годината казахме, че това трябва да е основна цел. Да, диверсификация – да, но когато си осигурил алтернативни, евтини, достъпни горива. Всички знаят, че в производството на който и да е продукт се използва гориво – газ, бензин, пропан-бутан, каквото и да е. Без горива това не може да се случи. Спомняте си вероятно, че в началото на годината най-високият ръст беше на транспорта. Защо? 80%, 80% имаше. Именно заради цената на горивата", каза тя.

Григорова уточни, че това е кръвоносната система на една икономика и ако не успеем да удържим достъпните цени на тази кръвоносна система, няма как да не се отрази на цялото тяло. Според нея е трябвало да се продължи договорът с "Газпром".

"Това, което трябваше да се направи, трябваше да се направи от предходното правителство. Първо, трябваше да се продължи договорът с "Газпром“. Второ, трябва да напомня, че когато Европейският съюз, включително и България, наложи санкции върху петрола, тогава българското правителство успя да извоюва много добра дерогация за петрола, т.е. ние ще можем да продължаваме да внасяме петрол, да преработваме суровия петрол и включително да изнасяме преработените продукти, а това беше една много добра услуга за "Лукойл“. И срещу това ние трябваше да поискаме, да настояваме цената ни поне да се задържи на миналогодишните нива, каквото може да се случи".

Ваня Григорова каза още, че българите си позволяват да оцеляват. 

"Позволява си да си купува основни хранителни стоки, да си плаща наема и сметките все още, докато това не стане непоносимо и невъзможно за него", уточни икономическият съветник.

Това, от което спестяваме са почивки и култура, и е нормално, според Григорова. 

"В крайна сметка, пирамидата на Маслоу казва, че трябва да се задоволяват първо физиологичните нужди на човека и след това духовните. Именно това е, което правим сега, и ще правим в следващите месеци".

Общото увеличение на цените е видимо, категорична бе Ваня Григорова.

"Докато преди няколко месеца цената на едно яйце – съжалявам, че влизам в такива битовизми може би, но това е, което се вижда – докато цената на едно яйце беше 30 стотинки в магазина, сега примерно може да се намери под 40. Млякото и млечните продукти наистина много се увеличиха, цената им адски много се увеличи. Млякото, което аз ползвам, беше около 1 лев, сега може да се намери най-евтино около 1,40 лева. Очевиден е ръстът, даже е по-висок от този, който споменахте вие – вие казахте 30%, при това при този продукт е поне 40%. Това в рамките на една година е наистина унищожително".

Вече започваме да променяме, каза специалистът - търсим не средните нива на продуктите, а ниските, защото заплатата не се е увеличила значително. Според Григорова положението ще стане още по-сложно, ако се стигне до затваряне на училища за "дървени ваканции“.

Във връзка с това как хората да пестят от средства тази зима Ваня Григорова препоръча българите да се запасят със зимнина.

"Това, което можем и трябва да правим всички ние, е да се запасим според мен със зимнина. Това не е чуждо на българина. Дори да не е затруднен, той прави това, тъй като ни е традиция. За съжаление, за отоплението не бих могла да дам почти никакви препоръки, тъй като от една страна увеличението на цената на газа вече доведе до изключване на цели блокове от газопреносната система, при положение че още не сме започнали отоплителния сезон".

Над 1000 лева чисто трябва да бъде заплатата на човек, за да може да се справя, категорична бе Ваня Григорова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Няма проблеми - ще ядем... инфлация. А едни други спецове казваха, домашната лютеница по-скъпа. Замълчават си за Менделеевата таблица във всички продукти, и не е по-скъпа - на една цена и истинска :))))
+1
 
 
То БГ-то е постоянно тежко , бе икономисте...няма да се плашите, като потъне кораба , вода ще има за всички...
+1
 
 
Всеки казва запасете се.... Гоуемъ икономЕстЪ.... ХАХАХА..... Измислете как да давате РЕАЛНИ ЗАПЛАТИ...., КАК ЧОВЕК ДА МОЖЕ ДА КУПИ НЕЩО..... стига с това запасяване.... Видяхте, че запасяването води да голямо търсене и оттам до повишаване на цената.... Дай ми 2 бона заплата (пак по ниска, отколкото трябва) и не ме учи какво да купувам..... Отивам, купувам, ако не ми хареса в коша и пак на магазина за нещо ново.... Така се прави икономика, с купуване, с пари..... Кои държави са най добре.... КОИТО ВЗИМАТ ПО 5 БОНА...... И ПОВЕЧЕ
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: