Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Илиян Василев: Газова криза у нас няма да има, газохранилищата са над 90%
Автор: ИА Фокус 22:51 / 13.09.2023Коментари (0)483
©
Газова криза у нас няма да има, най-малко такава криза може да се очаква в България. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Илиян Василев, бивш посланик на България в Москва, енергиен експерт и политически анализатор. "България в момента пренася повече газ отколкото Украйна, руска газ. Тоест, количествата газ са достатъчни, газохранилищата в цяла Европа са над 90%. В момента понеже е такъв оф пийк, извън висок сезон, нисък сезон, потреблението е много ниско, температурите са високи и се налага голяма част от газа да се търгува на борсите, т.е. той няма какво да се прави. Така че в момента има доста газ, дори ако погледнете договорите за фючърсите за януари, за февруари, те са на такива приемливи нива, примерно 50 евро, това изобщо няма нищо общо с миналата година", поясни експертът.

По думите му, 20 години позволявахме Русия да пълни джобовете си от рафинерията в Бургас. Ако не се устояват интересите ни, не можем да се сърдим, че Русия изнася над 100 млн. долара допълнителна печалба от рафинерията.

"И то защото служебното правителство, заедно с дерогацията не е направило обвързващ график за диверсификация на руски нефт. Не е наложило волята на ЕС за таван на цените, не е наложил и пазарната логика за отстъпката на “Уралс" и “Брент". Когато не си търсиш и “Лукойл" в това отношение е типичен пример как се възползва от дефицитите, от пукнатините в българската държавност и в способността на политическия елит да реализира национални интереси.

Когато вие зависите на 93% на руски нефт в рафинерията, когато тази рафинерия ви е монополист по цялата верига на стойността, защото примерно рафинерията на “Лукойл" в Италия даваше само 20% от горивата на италианския пазар, още по-малък е процентът на “Роснефт" - Германия. В България тя има съществено значение, т.е. не можеш просто с радикални мерки, защото рискуваш да нарушиш пазара и да предизвикаш социално напрежение. Идеята, че можеш бързо да заместиш производството на рафинерията с внос отвън е доста спорна и не почива на реални факти. Всичко може, но дали можеш физически да ги осигуриш и то в кратък срок. И второ, дали цената ще бъде по джоба на българските потребители, защото тя няма как да не бъде по-скъпа", каза Илиян Василев.

Според него ръстът на цените на горивата се дължи на това, че Саудитска Арабия и Русия се договориха да ограничат предлагането на суров нефт - Русия с половин милион барела на ден, Саудитска Арабия с 1 милион барела на ден, и то в момент, в който расте потреблението, т.е. търсенето.

"Това е една игра, която е геостратегическа, тя просто почива върху едни дългосрочни планове на добиващите страни. И за голямо съжаление, от друга страна, тази стратегия, която не е краткосрочна, вегетира върху тоталната неадекватност на реакциите в ЕС спрямо проучването и добива на нефт и газ. ЕС просто се отказа от тази тема и има липса на достатъчно инвестиции в тази сфера. Всичко това прогнозира дългосрочна неспособност на ЕС да осигури своите баланси и да увеличи по този начин уязвимостта си и зависимостта си от решения в Саудитска Арабия и Русия.

Прогнозите са, че цените могат да стигнат 100 долара на барел. Това не е цена, която ние не сме виждали по бензиностанциите. И тук правителството може да противодейства, първо като преговаря за получаване на тези отстъпки "Брент" и “Уралс", което ще намали цената. В момента, разликата е 17 долара. Ако цената, примерно е 91 долара на “Брент", цената на "Уралс" е 74. Ако ние можем да убедим “Лукойл" с инструментите, които имаме, да смъкне цените, това ще успокои нещата, това е един ресурс-буфер, който правителството може да използва като застраховка срещу бъдещ ръст на цените на световния пазар, защото ние там няма какво да влияем. И другото, което правителството може да направи, е рязко да стимулира проучването и добива на нефт и газ в акваторията на Черно море, като включително вдигне ограниченията за проучване на сушата. Проучване не само за шистов газ, имаме находища, които са конвенционални. Всъщност, единствената причина Европа и ЕС да не бъдат тотално изложени на милостта на Русия и Саудитска Арабия е шистовата революция в САЩ. Когато играеш голяма игра, трябва да имаш козове, когато ги нямаш, подсмърчаш покрай масата на големите", обясни още Илиян Василев.

Според него нашето правителството има много прост ход.

"Отмяната на дерогацията на суров газ трябва да се използва като преговорен натиск върху Лукойл. И ако те не се съгласят да намалят цената и да отчетат или таван на цената, или разликата в “Уралс", то тогава вече дерогацията става абсолютно безсмислена за България, тъй като ние така или иначе внасяме на “Брент" и няма смисъл просто да пълним касите и джобовете на “Лукойл" и на Путин.

Чуват се всякакви слухове, включително и за продажба на рафинерията, коментира още Василев. В такива ситуации е идеалното време за спекулации. Държавата трябва да е подготвена за всякакви варианти, каза още експертът.

Цоня СЪБЧЕВА

Още по темата: общо новини по темата: 103
20.05.2024 »
17.05.2024 »
16.05.2024 »
12.05.2024 »
10.05.2024 »
02.05.2024 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Трансферно лято 2024
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: