Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Илиян Василев: Москва отправи залп към България през САЩ по темата "Лукойл"
©
Официална Москва не е особено приказлива по темата "Лукойл" у нас по две причини: първата, че не иска да прехвърля върху корпоративната глава на тази компания негативите на войната в Украйна и втората, че всяка активна намеса ще провокира обратна на желаните резултати. Това пише в свой анализ Илиян Василев, енергиен експерт и политически анализатор, видя "Фокус".

Качваме останалата част от анализа без редакторска намеса:

Поводът е премахването на дерогацията върху горивата, които продава в ЕС и краят на доставките на руски суров нефт, което трябва да стане след 1 март.

Изглежда търпението на Кремъл се изчерпва, още повече, че просторът за работа "на пользу Родину“ на тази единствена останала да работи в ЕС голяма руска рафинерия /тази в Румъния е дългосрочен "отпуск/ се свива и ще свива още по-драматично. Може да се приеме с голяма доза увереност, че Москва отправи своето послание през медийната си артилерия от САЩ –"National Interest“, "Нашънъл Интерест“, която публикува статия на един непознат млад студент в някакъв американски колеж със заглавие "Българската енергийна криза може да провокира социално недоволство“. Материалът е посветена изцяло на събитията около отношенията между "Лукойл" и българското правителство.

Трудно е на Русия да ангажира автор с по-висок авторитет, за това прибягват до "академичен“ автор, който публикува не само в Нешънъл Интерест, но и в Консерватор – все издания, които покриват медийно американски избиратели, които подкрепят Тръмп.

Нашънъл Интерест се свързва с Дмитрий Саймс, който се оказа един от най-големите пропагандни активи на руските служби през последните пет десетилетия. Той създаде и ръководи в продължение на много години американския Център за национален интерес, и неговото издание Нашънъл Интерест. Започва своята дейност преди почти 50 години, като неформален съветник на Ричърд Никсън, след което съветва Путин и Тръмп по двустранните отношения. След началото на разследването срещу Тръмп за връзките му с Путин, Саймс е изтеглен обратно в Русия и в момента се използва за високо профилни пропагандни събития като Петербургския икономически форум и за телевизионни формати.

Въпреки принудителното си връщане в Русия, за да не бъде разпитван и съден в САЩ, Саймс и изданието продължават да се ползва с протекцията на тръмпистите и очевидно има да играе роля в предстоящата кампания на Тръмп, макар от дистанция. Наивно е да се смята, че този студент ще има достъп до национално издание без съответните протекции. Още по-малко, че изказаните от него мнения са само негови лични – нерде САЩ, нерде "Лукойл" в България.

Основните послания в статията, които могат се възприемат като послания на Путин:

На първо място, Русия следи внимателно действията на българските власти – особено действията на данъчните и митнически власти, както и законодателната власт. Готови са да използват влиянието си, за да запази този стратегически актив и да не допусне смяната на собствеността и ограничаване на дейността, поне докато Тръмп дойде на власт. Разчитат, че това ще позволи смяна в българската политика и спиране на натиска срещу "Лукойл".

На второ място, демонстрира се ярък антиевропейски контекст – действията на българските власти, не са самостоятелно решение на София, а са взети “диктата на ЕС.“ Цитат: "Еврофилските политици са известни с готовността си да пожертват националния суверенитет и да ангажират съответните си страни да поемат разходите за увеличаване на икономическата взаимозависимост и разпространението на либералните ценности. Несъмнено обаче идва момент, в който националните граждани губят търпение към идеологическото усърдие на своите лидери.“

Трето, предупреждава, че може да дестабилизира пазара на горива с цел предизвикване на социално недоволство, което предполага и вероятност от по-резки действия на "Лукойл" под натиск на Кремъл.

Четвърто, статията определя главното острие на Русия в тези процеси – партията "Възраждане“ и в класическия маниер на руските пропагандни центрове, разположени на Запад, анализът се прави от гледна точка на престорена загриженост да не би ръстът на влияние на тази партия, което е неминуемо според статията, да превърне България в пасив на политиката на САЩ и НАТО. Има и други послания и те трябва да бъдат разчетени.

Още по темата: общо новини по темата: 210
15.05.2024 »
15.05.2024 »
10.05.2024 »
10.05.2024 »
08.05.2024 »
03.05.2024 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.01.2024 г.
0
 
 
Илян Василев, къде си ти и с кого си мериш шлаувката? "Дмитрий Саймс започва своята дейност преди почти 50 години, като неформален съветник на Ричърд Никсън, след което съветва Путин и Тръмп по двустранните отношения". Да напишем нещо да земем някой долар да намажем филията, калтак
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Матури 2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: