Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Информацията, изнесена от обвинения в шпионаж служител на ГДБОП, е стигнала до руските разузнавателни служби
Автор: Неда Узунколева 14:49 / 06.02.2024Коментари (0)402
© Фокус
През цялото време СГС е била в контакт с ДАНС и с ГДБОП. Това каза софийският градски прокурор Илияна Кирилова на брифинг пред журналисти по повод обвинения в шпионаж служител на ГДБОП, предаде репортер на "Фокус".

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев заяви, че в момента един служител на ГДБОП е привлечен към отговорност. Досъдебното производство е започнало миналата година. Служителят на ГДБОП е в дирекция "Международно сътрудничество и проекти." Обвиненият е давал информации на служби към Руската федерация. Представял е данни от партньорски структури, извършени са обиски и са иззети документи. Всички действия по делото са извършени след позволението на СГС. Тактиката на разследване е предполагала сътрудничество между МВР, ГДБОП и ДАНС. Обвиненият е задържан за 72 часа и предстои да се гледа мярката му за неотклонение. Зам. Председателят на ДАНС Петър Петров беше категоричен, че работата по случая е стартирала от българска страна, а не по сигнал на чужди служби. Служител на ДАНС е засечен в директен контакт с обвинения служител на ГДБОП. Предстои да се разследва дали и той ще бъде обвинен. В момента достъпът му до информация е ограничен. "Не сме допуснали дискредитиране сигурността на България", посочи Петров. "Не мога да коментирам дали трябва да има реформи в ДАНС. Това е политически въпрос", допълни зам.-председателят на ДАНС.

Явор Серафимов, директор на ГДБОП, каза че обвиненият е на 57-години, дългогодишен служител в МВР е от 1993 г. Служителят е бил и на мисии, през 2001-2002 е бил в Косово. "Оказахме сътрудничество на другите служби. Това е стъпка към прочистване. Не толерираме такъв тип служители. Служителят е експерт в сектор, които не се занимава с оперативни разработки, но имат достъп до данни, свързани с обмен на информация между България и други държави. "Всичко, до което е имал достъп е подробно описано." Серафимов посочи, че служителите минават през множество проверки и школи, но навсякъде има служители, които са изкушени от различни облаги.

Наблюдаващият прокурор заяви, че информацията на служителя и достигнала до руските разузнавателни служби. За предаването й са използвани различни способи.

Стана ясно още, че обвиненият служител е бил награждаван некоркократно. По време на службата си има и дисциплинарни наказания и порицание. "Бил е и награждаван и наказван", посочи Явор Серафимов. На сегашната си длъжност е от 2017.

Още по темата: общо новини по темата: 180
02.03.2024 »
26.02.2024 »
26.02.2024 »
14.02.2024 »
08.02.2024 »
08.02.2024 »
предишна страница [ 1/30 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: