Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иновативно обучение: Ръка за ръка с модерния агробизнес
Автор: Екип на Ruse24.bg 14:16 / 26.01.2022Коментари (0)305
©
Що е то въглеродна неутралност, как пестицидите влияят върху почвите и водите, защо бизнесът търси млади хора с иновативно мислене - това не са гатанки, а реално обсъдени въпроси на поредната среща от информационната кампания „ОСП работи за нас: Гледай напред!“.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Тя се проведе с учениците от Аграрната гимназия в Добрич. Акцент беше поставен върху иновациите и възможностите на младите хора да се справят с изискванията по нестандартен начин.

„Обърнах им също внимание колко са важни иновациите и цифровите технологии защото те само биха помогнали на всички земеделски стопани, но в същото време това ще изисква да погледна отвъд механизацията на машините и може би да се развиват в областта на информационните технологии. Отварят им се врати към научно-изследователска дейност, т.е. показах им пътищата, по които могат да тръгнат от тук насетне. В това начинание няма да бъдат сами и ще имат подкрепа в лицето на ОСП“, заяви пред учениците лекторът Светлана Боянова от Института по агростратегии и иновации

Радостин Райчев изучава професията „механизатор на селскостопанска техника“. Баща му се занимава от 32 години със земеделие, обработва 2000 дка земя в село Черна. От 8 години Радостин е негова дясна ръка. Какво се изисква от едни млад земеделец? „Трябва да разбира от обработки, от  машини, от растениевъдство, колко да пръска и да тори, какво ще сее и кога. Трябва постоянно да се учи, не можеш да научиш всичко наведнъж“.

От сега е ясно, че Радостин ще наследи бизнеса на баща си. Тъй като вече е твърде вещ в областта на агротехниката, не е изключено да стигне до ново инженерно изобретение. „Механизацията ми е много по-интересна, щото е свързана с машини. Разбирам и от други неща, обработки. Мога да измисля друга машина“.

Йордан Янакиев от 12 клас също е потомствен земеделец, още един бъдещ иноватор в областта на селскостопанската техника. Според него новите правила в ЕС помагат да се върви напред и да се преодоляват предизвикателствата. „След 10 години се виждам като собственик на голяма земеделска фирма. Трябват нови машини, трябва да има механици, които да ги поддържат. Имаме учебни практики, в които се срещаме с реална работна среда, придобиваме умения, които могат да ни бъдат полезни в бъдеще“, смята бъдещият земеделец. 

Аграрната гимназия в Добрич празнува през тази учебна година своя 115-ти рожден ден. През цялото си съществуване се стреми да отговори на нуждите на земеделското производство и да предлага съвременно иновативно обучение. „При нас всички деца идват мотивирани, защото имат семеен бизнес повечето от тях и са насочени към селското стопанство дали с растениевъдство, животновъдство или селскостопански машини. При нас малко им трябва, за да засилим тяхното любопитство най-вече в иновативните технологии, те знаят какво искат. Трябва да бъдем в крак с юридически, икономически и както госпожа Боянова обясни, не само как да работим на нивата, а как да си пласираме стоката, как да я продадем“, изтъкна Ивелина Нейчева, преподавател по растениевъдство и почвознание.

Образованието е с практическа насоченост, тъй като от това зависи реализацията на младите земеделски производители – било то агрономи, механизатори или еколози. Г-жа Нейчева допълни: „Тази година стартирахме с една нова специалност, която е дуална паралелка, като 11 и 12 клас имат обучения в реална работна ръка, което ще им донесе успех, тъй като някои от тях могат да останат на работа“.

Преминаването към въглеродна неутралност и устойчиво производство на храни, намаляване с 50 % на пестицидите и на торовете с 20 % са само част от предизвикателствата, пред които ще се изправят бъдещите земеделци. „Земеделието не е много просто нещо. Изисква се опазване на околната среда, което навлиза все повече и повече. С това торене, с тази химизация нещата отиват зле – както с околна среда така и с хранителните продукти“, категорична е още Ивелина Нейчева.

Всяка специалност, която се открива в Аграрната гимназия, е резултат от анкета, която се провежда сред земеделските производители в Добруджа. В нея те посочват какви нужди имат, каква работна ръка е необходима и кои са най-чувствителните сектори, подчерта директорът на ПГАС Катя Пандерова. „При планиране на план-приема през декември се срещнахме с представители на бизнеса, които дадоха своите заявки в гимназията да се обучават в дуална форма ученици по професията техник на селскостопанска техника. Дуалната форма дава възможност на земеделските производители още в 11 клас да се срещнат с бъдещите свои работници и да ги обучат по начина, който те желаят и да ги научат на съвременна техника, а учениците да придобият навици и умения, с които излизайки от училище, да бъдат конкурентни на пазара на труда“. Така още през есента на тази година бъдещите специалисти по земеделска техника ще могат да трупат опит в агрофирмите на Добруджа. 

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: