Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Инспекцията по труда очаква сигнали от работещи за нерегламентирани удръжки от работодатели
Автор: Екип Ruse24.bg 13:17 / 25.04.2016Коментари (2)448
© Ruse24.bg
Във връзка с разпространена от медии информация за работодатели, които удържат суми от възнагражденията на своите работници и служители като гаранция, че те няма да напуснат изненадващо, без едномесечно предизвестие, ИА ГИТ напомня, че законодателството не позволява да се извършват подобни удръжки.

Според публикациите, практиката е въведена от работодатели в ресторантьорството, но в нея липсват конкретни данни, на базата на които да бъде извършена проверка. ИА ГИТ се обръща към потърпевшите да подават сигнали в териториалните поделения на Агенцията по месторабота, за да бъде осъществен контрол, в рамките на правомощията на инспекторите по труда.

Важно е сигналите да бъдат подавани от лица, които все още са в трудови правоотношения с некоректния работодател. Според трайно установената съдебна практика, споровете след прекратяване на трудовия договор са от гражданскоправен характер и могат да бъдат решавани само по съдебен ред. За работниците и служителите производството по трудови дела е безплатно. Те не заплащат държавни такси и разноски, дори и искът им да бъде отхвърлен.

Инспекторите по труда контролират спазването само на договорените писмено в трудовия договор условия. Те не могат да окажат съдействие на работещите във връзка с устни договорки, най-често за изплащане на част от възнаграждението "под масата", без отразяването им в договора.

За практиката с удържане от възнагражденията на работниците и служителите ИА ГИТ беше информирана и от КНСБ. От синдиката поемат ангажимент да призоват пострадали от подобни нарушения работници и служители да подават сигнали в Инспекцията по установения от закона ред.

Сигнали в ИА ГИТ могат да се подават на място в дирекциите "Инспекция по труда", на горещия телефон 0700 17 670, през специалната форма на интернет страницата на Агенцията, както и по имейлите, публикувани на сайта, в рубриката "Контакти".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.04.2016 г.
+1
 
 
Тия от Инспекцията по труда и от синдикатите са едни заспали п**ки,които само чакат рушвети и да им бъркат по дупките.За никакъв х*й не стават.
+1
 
 
Пиниза е че когато искаш да напуснеш без предизвестие работодателя ти бутва готова молба за напускане в която между другото е написано ''нямам финансови претенции'' което означава че не ти дават заработеното за предпоследния цял месец и за дните от последния.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: