Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Интензивни проверки за незаконен добив на дървесина в страната
Автор: Екип Ruse24.bg 12:18 / 13.03.2023Коментари (0)388
©
Санкционираха собственик на склад за дървесина в с. Сестримо. Установена е сеч на 59 дървета в земеделски имот. Девет акта за нарушения след проверки в Ихтиман, Самоков и Ботевград, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Нарушението е констатирано по време на проверка на горските служители на обекти за съхранение, преработка и търговия с дървесина в региона. 

Експертите констатират противоречия с нормативните изисквания при проверка на електронния дневник. Информацията в него показала, че в него са заведени превозни билети с обща кубатура 40 пр. куб. м., с купувач и получател физическо лице и с адрес, различен от този на фирмата. Някой от превозните билети не са заведени в момента на постъпването на дървесината, констатират проверяващите. За извършеното нарушение е изготвен констативен протокол и е съставен акт по Закона за горите. 

При съвместна акция на горските инспектори при Регионална дирекция по горите - Велико Търново и РУ Севлиево е установена сеч на 54 дървета от дървесен вид топола и 5 от дървесен вид върба. Сечта е констатирана в землището на село Крамолин, в частен земеделски имот. По отсечения дървостой се е забелязвал само контур на марка, без да се разчита номер. На място е установен  автомобил,  натоварен с 21 плътни куб. м тополова строителна дървесина. Задържани са моторното превозно средство и дървесината, по случая е образувано досъдебно производство.

Осем акта за нарушение на Закона за горите и един по Закона за лова и опазване на дивеча са съставили екипите на Регионална дирекция по горите - София след съвместни акция с ОД на МВР София в районите с концентрация на нарушения в обхвата на дирекцията.  При извършените проверки в района на Ихтиман, Самоков и Ботевград е установено съхранение на дървесина, непридружена с превозни билети и немаркирана. Задържано е общо 20 куб. м. дървесина. Установен е издаден превозен билет, с некоректно отразени данни за вида на превозваната дървесина, за което е санкционирано виновното лице. В хода на съвместните проверки е установено и ловуване без разрешително за лов, за съответното място.

Дейностите по контрол върху опазването на горските територии продължават в цялата страна. Екипите на Изпълнителна агенция по горите и Регионалните дирекции по горите са ежедневно на терен, за да проверяват обектите, в които се добива дървесина, произходът, количеството и законността на транспортираната и съхранявана дървесина, в т. ч. и на физическите лица, извършващи дейности в горите, както и на обектите, в които се преработва и експедира дървесина. Призоваваме гражданите при съмнение за извършване на нерегламентирани дейности в горските територии на страната, съхранение и транспортиране на незаконна дървесина, и бракониерство да сигнализират на телефон 112.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: