Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Инвеститор с два ценни съвета към всички, които искат ново жилище
Автор: Екип Ruse24.bg 12:04 / 16.04.2022Коментари (1)512
©
Кирил Йовнов е инвеститор в сферата на жилищното строителство, основно в комплекси от затворен тия и партньор в комплекс Casa Moderna - Пловдив. Ето как отговори бизнесменът на въпросите на Plovdiv24.bg:

- Високите цени на материалите как се отразяват на строителството?

- Високите цени на материалите са главната причина пазарните цени на новостроящите се имоти да поскъпват и това е абсолютно нормално на фона на всичко, случващо се около нас. Все пак, за да определим цената на квадратен метър, на която ще  продаваме даден проект, ние започваме първо с калкулиране на неговите разходи, за да стигнем до себестойност на строителството, а именно себестойността се определя от цената на материалите, пазара на труда и т.н.

- Арматурното желязо ли е най-проблемният материал, който си доставяте с голяма трудност?

- Имаше определен момент, в който беше почти невъзможно да си доставиш арматурно желязо. За щастие ние предвидихме накъде отиват нещата с доставките на желязо и си заредихме обектите в аванс за около 45 дни напред. Сега, като гледам, сме уцелили момента, защото точно толкова време беше необходимо да се нормализират нещата по доставките. Сега желязо има просто на доста по-висока цена отпреди 3 месеца. 

- Строи ли се в момента, или строителството е замразено?

- Да, в момента по мое наблюдение строителството върви и се откриват постоянно нови строителни площадки и предложения за покупка на зелено. Една компания, когато е с хубав проект, която си е осигурила финансиране за строителството до Акт 16 - дали от банка, или лични средства няма никакви основателни причини да не започне или пък да замрази проекта си. Тук може би затруднение ще изпитат фирми, които нямат необходимия опит и финансов ресурс, фирми, които разчитат само на финансирането от продажби "на зелено“, което според мен е последното нещо, на което трябва да разчита един инвеститор. 

- Имате ли данни каква жилищна площ е в процес на изграждане в Пловдив?

- Според информация от 20.12.2021г. Пловдив е първенец в страната по строителство на нови сгради през третото и четвъртото тримесечие на годината, сочи справка на Националния статистически институт (НСИ). Аз знам, че има много стартирали проекти в Пловдив и като се замисля, мога на двете си длани да изброя проекти с общо РЗП над 500 000 м2. 

- Щe ce вдигне ли цeнaтa нa платените "нa зeлeнo" имoти?

- По този въпрос аз мога да говоря от името на нашата компания и искам да заявя категорично, че ние няма да вдигаме цените на вече подписани договори. Както казах по-горе, ако инвеститорът има осигурено финансиране и може да си прави хубаво сметката, ще си планира и нарастването на материалите, така че да не изпадне в дупката, която не му оставя друг избор освен да вдига цените на вече подписаните договори. Надеждният инвеститор сключва договори със фиксирани суми и гарантира на своите клиенти прозрачност и непроменена цена до завършването на проекта.

-Замразени ли са сделките "на зелено“? Или строителите са променили стратегията на жилищните проекти?

- Категорично не са замразени сделките на зелено при доказалите се инвеститори. Ние сме живият пример за това. Един от проектите ни "Каса Модерна" е в етап на строителство преди Акт 14 и ние сме продали 70% от проекта. За което благодарим на нашите клиенти, че отново ни се довериха.

- Прогнозата Ви за развитието на пазара в близката година?

- Пазарът ще продължава да се разраства, докато има търсене, а такова към днешна дата определено има. Пловдив е един от най-желаните градове за живеене, има бизнес климат и много големи български и световни компании го припознават и инвестират тук, откриват работни места.

- Какво бихте посъветвали хората, които искат да си купят ново жилище?

- Бихме посъветвали хората, които желаят да закупят жилище, първо и най-важно, да проучат добре и да изберат надежден инвеститор, за да си осигурят спокойствие и прозрачност, което е едно от най-трудните неща в морето от стартирали проекти. Също да не чакат последния момент, изборът "на зелено“ предлага много повече разнообразие спрямо разпределение, квадратура и т.н.

Още по темата: общо новини по темата: 14
27.11.2023 »
03.11.2023 »
23.05.2023 »
15.02.2023 »
29.01.2023 »
29.12.2022 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.04.2022 г.
0
 
 
С нашите пари твоя успех е гарантиран! Други съвети?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: