Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Инженер: Teзи, които шофират с 80 км/ч, са не по-малко опасни от превишаващите скоростта
Автор: Екип Ruse24.bg 12:32 / 18.04.2024Коментари (6)754
©
Максималната скорост по магистралите да стане 130 километра в час, а по скоростните пътища – 110 километра в час. Това са само част от предложенията за поправки в Закона за движение по пътищата.

Предложенията вече са придвижени от Министерски съвет към Народното събрание. Те тепърва трябва да минат през седем парламентарни комисии преди да влязат в пленарна зала.

Предвижда се скоростите в градски и извънградски условия да останат същите – съответно 50 и 90 километра в час. Ще бъдат променени само тези за скоростните пътища.

"Законодателят, след като е решил, ще го направи. Вярвам, че България е една от малкото държави в Европа, които имат ограничение от 140 километра в час. Но ефектът от новите промени според нас няма да е този, които се очаква – той ще бъде или минимален или нулев“, посочи пред bTV инженер Ангел Попов от Европейския център за транспортни политики.

Според експертът е по-важно АПИ да изгради т.нар. "щадяща инфраструктура“, която включва мантинелите, добрата пътна маркировка, липсата на дупки по пътя, както и премахването на някои вредните пътни знаци. 

"Вместо усилията да се насочени към подобряването на пътищата, ние сега ще намаляваме скоростта на 130 километра в час“, възмутен е Ангел Попов.

Той постави и един друг въпрос – за бавно движещите се моторни превозни средства по скоростните пътища (със скорост 80 километра в час). Според него те са точно толкова опасни за движението, колкото и превишаващите скоростта.

Според изследване на Европейския център за транспортни политики в момента средната скорост в България е 145-147 километра в час. Ето защо експертите смятат, че предложението на законодателите е свързано единствено с даването на няколко милиона за подмяна на пътните знаци по магистралите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Бавните дразнят, но всеки може да има причина да е бавен и това не е нарушение на закона. Високата максимална скорост обслужва основно джигити, нормалните хора си се движат със 120-130. 10км/ч отгоре ти спестяват 7-8 мин време от Пловдив до Бургас, което е незначително.
+2
 
 
Определянето на максималната скорост на каква то и да е стойност, никога няма да има ефект, защото малоумните кретени, които карат със скорости много по-големи от ограничението ще си останат същите! 95% от шофьорите карат със скорости по-големи от 100кв/ч по междуселищните пътища, които са ограничени до 90кв/ч - така че вие си ги ограничавайте колкото искате - докато превенцията не стане такава, че най-малко 90% от нарушителите не започната да се хващат глобяват и ефективно наказват НИЩО няма да се промени.
+7
 
 
Тировете да се преместят на товарни влакове и рязко ще се окаже че можеш да караш СПОКОЙНО със 120-30 в дясна лента, без да трябва да набиваш спирачки, да чакаш колоната от лява лента, че да можеш да изпревариш тира и след 2км да си в същото положение. Да не говорим колко разбита е дясна лента в отсечката от Пловдив до Ихтиман, дори тировете карат наполовина в аварийната заради жестоките неравности
-1
 
 
Ами ако имаш Теква вместо Глава Може и да е така! Инженер не означава непременно че има глава!
-1
 
 
Стига с тия прастотии.Праектът е писан не от юристи а от Есперти като Тенчо Тенев дето още е на свобода.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: