Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Йотова: Няма конфликт между президента и премиера
Автор: Екип Ruse24.bg 14:47 / 04.02.2022Коментари (0)580
© БГНЕС
Илияна Йотова не вижда нито конфликт, нито конфронтация между президента и премиера. Това заяви вицепрезидентът в отговор на журналистически въпрос за отношенията между Румен Радев и Кирил Петков. Преди дни държавният глава отправи критики към министър-председателя, на които той отвърна по-късно.

"Не мога да скрия, има доста среди - и свои и чужди, които определено се опитват да "вбият" клин в тези отношения, тук и опозицията си казва своето, но определено тази добра работа, разбирателство и координация между президентската институция и изпълнителната власт не се харесва на много хора", каза вицепрезидентът Йотова.

Тя изтъкна, че още от самото начало на първия им мандат позициите им с президента винаги са били категорични, независими, самостоятелни, така както е тяхното разбиране за определени обществени процеси и по определени актуални новини.

По повод казаното от президента за политиката на правителството по отношение на Република Северна Македония, Илияна Йотова не счита, че това са упреци и заяви, че това е принципната позиция на президента, която той е защитавал винаги.

Вицепрезидентът каза още, че не е склонна да търси какъвто и да било конфликт или конфронтация по темата РСМ.

"По-скоро, струва ми се, че министър- председателят предлага един нов, допълнителен подход и това е амбицията чрез тези допълнителни работни групи и комисии, които се сформираха действително да започне сближаването между двете страни", каза Йотова. Беше пропиляно страшно много време от подписването на договора за добросъседство до тази година, в което за съжаление предишното редовно правителство само веднъж събра междуправителствената комисия, не се направи нищо по отношение на инфраструктурни промени, на сближаване в икономиката, на общи проекти, на помощ от страна на България по пътя за присъединяване на РСМ", каза вицепрезидентът.

"Така че, едната линия, която предлага министър-председателят, не изключва другата - историческата и най-вече тази, която е изключително важна за нас и за президентската институция - спазването на човешките права, заяви вицепрезидентът Йотова.

Тя добави, че РСМ се е запътила към реално членство в едно политическо семейство, в европейската общност, която преди да се говори за общи финанси и икономика, се ражда на основата на човешката справедливост, на човешките права, на солидарността, на това да се спазват тези ценности.

"Тогава, когато има нарушение, когато граждани в РСМ, които са с българско гражданство, с българско самосъзнание определено търпят дискриминация - няма как България да "отпуши" ветото", каза вицепрезидентът.

Според Йотова в тази ситуация България има своята лидерска позиция, има всички аргументи да я отстоява пред своите европейски партньори.

"Все повече получаваме разбиране в тази своя позиция и в ЕС, просто пропиля се много време, иначе много отдавна щяхме да имаме повече съюзници в това отношение, коментира още тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Евровизия 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: