Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Йотова от Анкара: В раздирания от конфликти свят са още по-важни мирът и разбирателството между страните
Автор: Екип Ruse24.bg 11:40 / 03.02.2023Коментари (0)546
©
Илияна Йотова беше официален гост на откриването в турската столица на Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

"През 1931 г. пред вестник "Утро“ основателят на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк изрича думи, толкова актуални и днес: "Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция“. В днешния скаран и разделен свят, раздиран от конфликти, още по-важни са мирът и разбирателството на Балканите, особено между страните, които делят обща граница.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Анкара на откриването на Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция. Това е четвъртият пресклуб на БТА в съседна на България държава и петият в страна от региона.

"Свобода, истина, знание, общност и памет – това са петте основни характеристики на работата на Българската телеграфна агенция. И така цели 125 години. Прибавям към тях и голямата амбиция и размах, с които действат генералният директор Кирил Вълчев и неговият амбициозен екип“, посочи в приветствието си Йотова.

"С разностранната си дейност БТА създава цветна рентгенова снимка на България, Балканите, Европа, света. Открива нас за света и света за нас, плете нишката, която ни свързва“, отбеляза вицепрезидентът. Тя изрази увереност, че пресклубът ще се превърне в културен център.

"Да търсим истинските новини, да търсим свободата не с измисленото и лъжата, а с познанието. Всеки от нас е ярка индивидуалност, но когато сме в общност, сме по-силни. Защото имаме памет за дългата история между двата народа и за уроците, научени от нея“, завърши приветствието си Илияна Йотова.

На откриването на пресклуба беше представена изложбата на Държавна агенция "Архиви“ и Държавният архив на Република Турция "Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 – 2 февруари 1915 г.)". Тази година се навършват 100 години от основаването на Турската република.

На пресклуба вицепрезидентът подари картина на казанлъшката художничка Веса Велинова и "Розата на Балканите“ на Иван Илчев – кратка българска история в два тома.

Откриването уважиха посланикът на България в Турция, директорът на Анадолската новинарска агенция и посланикът на Европейския съюз в Турция, както и генералните консули на България в Истанбул, Одрин и Бурса, представители на изселнически общности и студенти от катедрата по български език и литература в Анкарския университет. Българската джаз певица от турски произход Йълдъз Ибрахимова поздрави гостите с музикални изпълнения.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: