Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ирен Кривошиева с тъжна изповед за тежката си загуба
Автор: Екип Ruse24.bg 14:12 / 11.05.2023Коментари (0)347
Ирен Кривошиева загуби майка си преди почти месец, но липсата й тепърва ще бележи живота на актрисата. Адвокат Лиляна Кривошиева, с която Ирен имаше много силна връзка, напусна земния си път на 93-годишна възраст.

Ирен Кривошиева е от хората, които се стараят да пазят за себе си тъгата и неприятните моменти, през които преминава в живота. Освен в случаите, когато разговорите за това не са пределно откровени, както е сега в интервю за "Блиц".

- Зад силата прикриваш болката. Какво ти коства да можеш да го правиш?

- Така е, да. Болката я пазя за мен, а хората около мен трябва само да се радват. Не бива да ги натъжавам. Така си мисля. Всъщност, болката, която ние изживяваме, когато загубим родител, е повече за нас. Идва времето да помъдреем, да пораснем, да станем по-самостоятелни, да взимаме решение. Аз бях много силно свързана с мама и просто няма как няма драстична разлика за мен.

Сякаш аз още не съм усетила в същина липсата й, защото се занимавам с много неща в момента, но като свършат, изведнъж като остане човек насаме със себе си, изпада в шок. Много е трудно…

Сега се моля и сутрин, и вечер, за починалите – и като започна да ги изреждам – мама, татко, Стефан, дядо, другият дядо, баба, другата баба.. ами то не остана.

- Докторите от ИСУЛ три пъти са връщали майка ти към живота…

- Вярно е, да, три пъти я върнаха. И трите пъти ме предупреждаваха, че тя си отива и трябва да съм готова. Как да се готвиш за това… но аз го правех. И на другия ден ми казваха: Ааа, не, не, оправи се, тя е нашата пуканка, виж колко е добре! И така три пъти. И когато се случи наистина, просто не вярваш. Мислиш, че пак ще се върне. Още не съм осъзнала, тепърва ще свиквам с липсата й.

Много си обичам родителите, Бог да ги прости. И мисля, че и децата, които уча в школата, са с такова самосъзнание. Нали и в книгите пише – почитай родителите, за да ти е добре на земята – това е много, много вярно.

- Сега ти предстоят неприятни неща, свързани с подялба на наследство и т.н. Разбирате ли се със сестра ти?

- Да, доста неприятни неща са това. Но трябва да се свършат. Ще направя, каквото мога и каквото зависи от мен, за да мине по-леко и тази част. Със сестра ми останахме двете сега, тя ми е единствения близък човек. По-голяма е от мен. Даже наскоро й казах – сега остана ти да се грижиш за мен, като по-голяма, а тя отвърна: "Ааа, не, не, не, стига толкова!“ И беше права (усмихва се).

Всички домове и семейства около мен имат сходни проблеми на нашия, минали са през такава криза след загуба на скъп и любим човек. И някак, човек, като ги види, после като се замисли, че всъщност всички отиваме натам, независимо дали някой е с 4 квадрата повече, или по-малко, си казваш – нужно е само разбирателство и любов, защото за там нищо не ни е нужно.

- Майка ти е била адвокат с доста солидна практика, а ти си актриса, коренно различна по характер професия. Как я приемаше тя?

- Това подтикване сега на децата още от малки да стават известни, да стават звезди, при нас го нямаше. На мен никой не ми е казвал колко съм велика, никога не ми е казвано "браво“, но съм усещала от майка си и баща си едно одобрение, радост, че съм постигнала нещо. Но никога не съм била третирана по този начин. Имам друг тип възпитание.

- Ако беше галена с перо, както има една приказка, вероятно нямаше да си това, което си днес?

- Е, да, такова ни беше възпитанието и на двете със сестра ми. Не, че са ни потискали, напротив, но и не са ни възпитавали в изтъкване на себе си, както сега правят много родители.

- Замисляла ли си се някога как щеше да бъде, ако се беше захванала с политика, например, а не с актьорство?

- Нямаше да мога да крада! Нямаше.. Как? Ще взимам от единия джоб и ще слагам в другия?! Нямаше да мога. Това щеше да ме изхвърли веднага от политиката.

- Българите от години се надяват да се появят политици с подобно самосъзнание…

- (смее се) ей затова нямаше да успея, ако бях влязла в политиката. Там трябва да си… виждаш какво е. Всеки е свързан с другия, всеки е някакъв на някого, верига.

- Питам те неслучайно за политиката, защото знам, че майка ти е била преди години заместник-кмет на София.

- Едва ли тя е осъзнавала тежестта на подобен пост. Просто си е вършила работата. Знам, че тогава група от хора са изпълнявали тази функция, поделяли са си отговорността. Майка ми беше умен човек, много практична, съобразителна, много полезна за такава дейност, а и на нея й харесваше да се занимава с това. Мисля, че ако беше останала и се беше развила в тази дейност, щеше да бъде полезна. И преди да се влоши здравето й, постоянно следеше какво се случва в политиката, в обществото, вълнуваше се, караше се даже с мен, докато коментираме.

- В предварителния ни разговор ми сподели, че постоянно ти звучат в съзнанието последните й думи. Какви бяха те?

- Да, каза ми: "Да, майче, да, майче…“. Спокойна беше за това, което правя. А щом тя е спокойна, значи и аз съм спокойна.

- Синът ти Владо е имал силна връзка с баба си, даже кръщава първото си куче на нейно име…

- Така е. Кучето се казваше Лили, както и сегашното. Той сега е тук, върна се от Америка, където живее и работи, за да ми помогне за чисто административните въпроси в този момент, а и за да е до мен като подкрепа. Но е за малко, за няколко дни за съжаление. Казвал ми е, че винаги мога да отида при него, ако искам.

- А ти имаш ли такова желание?

- Не, имам работа тук, как. Работя, играя, даже продавам билети.

- Да, дори продаваш билети за представлението, което ти предстои. Защо се налага да правиш и това?

- На хората им е много интересно, когато ме видят, да, с билетите в ръка (смее се). Взимат, снимаме се, смеем се. Правя го, защото се налага. В днешно време театъра не продава билети – специално тази каса, с която работим, в Нов театър НДК. Там продават билети само в деня на представлението. Освен това там има много представления, човек не може веднага да се ориентира, затова е най-добре от първо лице.

- Как реагират хората, когато те видят да продаваш билети? И кога е представлението?

- Изненадват се, после си казват, че много им се иска да дойдат, започват да си проверяват графиците, да коментират (смее се). А постановката е на Недялко Йорданов и се казва "Две жени без да се брои мъжът", и е сега, на 15 май, в Нов Театър НДК, от 19:30 ч. Юбилей на Недялко Йорданов, който ще бъде също там и в деня на представлението ще разписва новата си книга.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: