Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Искат 30 км/ч ограничение за всички автомобили в населените места
Автор: Екип Ruse24.bg 13:50 / 12.07.2010Коментари (30)1205
© Ruse24.bg
Да се въведе 30 км/ч ограничение за всички автомобили в населените места. Това е една от мерките, които предстои експерти от Пътна полиция и специалисти по градоустройство на територията да обсъждат в идните месеци. Мярката се налага заради завишения брой ПТП в населените места и заради факта, че е успешна в други държави от години. Ограничението ще важи за всички населени места, където има много пешеходци и велосипедисти. 30 км е долната граница в скоростта, при която човек може да пострада тежко. Ограничението обаче няма да важи за скоростни отсечки като "Цариградско шосе" например. Експерти пък предричат, че ако тази максимална скорост стане 30 км/ч, броят на глобените водачи ще се увеличи двойно.

Освен 30-те км/ч експертите ще предложат да се направят и двойно повече легнали полицаи в тези зони, за да може шофьорите и при нежелание да намаляват скоростта. Именно заради високата скорост и неправилното изпреварване стават най-много катастрофи у нас. Ежегодно поради превишена и несъобразена скорост загиват над 470 души и над 3600 биват наранявани. Скоростта оказва определящо въздействие за броя на катастрофите и тяхната тежест, мотивират се експертите.

В зоните, които ще са ограничени със съответните знаци, трябва да се отдели значителна територия за пешеходци и велосипедисти. Сега ограничението в населените места е 50 км/ч.

В момента тази зона е въведена в населените места на по-голямата част от страните на Европейския съюз. Според данните на различни държави се твърди, че "зоната 30км/час" е едно ефективно и ниско струващо мероприятие. След въвеждане на "зони 30" вместо разрешените до тогава 50км/час в Холандия е постигнато намаляване на средния брой на нараняванията с приблизително 25%. Освен това се намаляват шумът, вредните емисии в населените места и качеството на живот като цяло. Друго предложение, което се обсъжда, е всеки шофьор, който се блъсне в стълб, дърво или напусне платното и се преобърне, задължително да губи книжката си и да се явява на изпит, за да получи отново правото да седне зад волана. Това пък е една от мерките в проектозакона за движение по пътищата, които в момента се обсъждат в държавно-обществената комисия по безопасност на движението.

От началото на годината 365 души са загинали при катастрофи, а ранените са над 3800.

Източник: в. "Новинар"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
това изби рибата има коли-има проблеми,няма коли-няма същата работа като 1 познат-нещо 1 чешма се прецакала-няма да я ползвате и до там. :)-проблема е решен :)
0
 
 
Тези дали си дават сметка какви задръствания ще се случат и с колко ще се повиши замърсеността на въздуха? Единствените места с толкова ниска скорост в Европа, са местата около училищата и улиците пресичащи пешеходни зони. Никъде другаде. Камери ще решат проблемите. Щом във Варна може да ги има, може и другаде. Но да се промени закона с глобите както е в Англия. За първо нарушение можеш да платиш на половина, ако е съвсем скоро след нарушението ти. Но ако един месец си правиш оглушки, сумата ти става двойна. Ако и тогава не желаеш да платиш има обществено полезен труд. Така и общината ще спести от заплатите на циганките с метлите и циганите с косите по улиците. Но да ми сваляш скоростта до 30 км... че то по главната улица няма нито една катастрофа, давайте да ходим само пеш и без да бягаме, че някой може да се спъне и да си ожули коляното!
0
 
 
ОЛИГОФРЕНИИИИИ....първо да го пробват в центъра на София да видят резултата!
0
 
 
И в кои държави се движат с 30км/ч , а? Я а кажат!!! Ама се чудят с какво да ни замажат оченцата и да ни отвличат вниманието... Ама са многооо прости!!!!! много!!!
0
 
 
Ей това вече е Хубава наредба ! Да го направят така с 30 ама да има полицаи да вардят ! Защото такива ОЛИГОФРЕНИ има нощем, че направооо да им режеш краката наред !
Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 12.07.2010 г.
0
 
 
Така или иначе в натоварените зони и в задръствания, не можеш и 30 да вдигнеш!
+2
 
 
Ама никой не говори за културата на пешеходците! И тук трябва да се помисли малко! Време е и от тази страна на монетата да се помисли! Кой , където и както иска си пресича, размотава, говори по телефон, даже последно видях една баба да си обува обувчицата на детето на "Софийско шосе"! Ужас, направи огромна колона и даже се развика по свиркащите автомобили! Ей, такива са също за глоба!
+1
 
 
Направо да спрат движението предлагам ..... ако смъкнат на 15 км./ч. с кросче ще тичкам до работата. И като си представя задръстванията рано сутрин при тази скорост.... май по-добре ще е найстина да тичкам до работата...
+1
 
 
как може да сравняват статистиката с холандия. тук дори и да забранят движението на автомобили в града, пак ще има нарушители. не е ли по-добре да сложат камери на всеки светофар и селския тарикат като мине днес 5 пъти с 100 км/ч и го оръсят 250 лв за това и така в продължение на 1 месец - трябва да сте сигурни че дори и ужасно богатите ще ги боли да платят такава огромна сума за глоби. само големи глоби - нищо друго не може да помогне на комплексарския манталитет.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Земетресения в България
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: