Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Искат отлагане на срокове по ОСП заради коронавируса
Автор: Екип на Ruse24.bg 11:12 / 09.03.2020Коментари (0)199
©
Италия иска отлагане на сроковете по някои административни процедури от Общата селскостопанска политика (ОСП), заради коронавируса, съобщава уебсайтът "Юрактив".

Италианският земеделски министър Тереза Беланова е изпратила писмо до Европейската комисия (ЕК), с което моли за удължаване на срока за подаване на заявления по ОСП с един месец, както и за преместване на някои от крайните дати за директните плащания до 15 октомври, а за Програмата за развитие на селските райони - до 31 декември 2020 г.

Заплахите за агросектора, ако коронавирусът плъзне из страната

Целта е да бъдат облекчени фермерите, които вече срещат сериозни трудности поради разпространението на новата зараза и стриктните мерки за ограничаването ?, засягащи производството и пласирането на земеделска продукция. 

В писмото до ЕК Беланова е помолила също за повече време за прилагане на програмите за популяризиране и подкрепа в рамките на Общата организация на пазарите на земеделски продукти. Тази своеобразна защитна мрежа работи чрез инструменти за  пазарна подкрепа, които се прилагат най-вече по време на криза.

Заради коронавируса италианските фермери срещат затруднения при логистиката и транспорта към ЕС и трети страни. Те изпадат и в патова позиция по отношение на подкрепящите програми от Общата организация на пазарите на земеделски продукти, които санкционират търговските дейности с тежки последици за цените на пазарните стоки. 

Усложнява се преминаването през проверките, необходими за извършване на плащанията, свързани с Програмата за развитие на селските райони.

Застрашено е също прилагането на европейските схеми за популяризиране на вино, плодове и зеленчуци, зехтин, плодове и мляко в училищата.

Италия е най-силно засегнатата от коронавируса страна в Европа, с близо 6 000 доказани случаи и над 230 жертви на заболяването. В страната бяха наложени извънредни мерки, които поставиха под карантина 16 млн. души, в едни от най-важните земеделски райони.

Отменени са всички публични събития, ограничено е движението на хора и стоки, повишават се изискванията за износ на италианска продукция, не е ясно какво ще стане и със сезонните селскостопански работници, които традиционно започват да пристигат по това врем ена годината от Източна Европа.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Коронавирусът вдигна цените на оранжерийните зеленчуци

Как коронавирусът ще се отрази на пазара на меда

Списъкът от храни, които ви трябват в случай на епидемия

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: