Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Искат точкова система за пенсия само за тежките професии
Автор: Екип Ruse24.bg 09:14 / 21.09.2010Коментари (3)809
©
Точковата система за пенсия да се запази само за категорийните работници. Това е предложила вчера шефката на Националния осигурителен институт Христина Митрева на среща в парламента, поискана от КТ "Подкрепа".

Синдикалистите се срещнаха с председателката на Народното събрание Цецка Цачева, управителката на НОИ, социалният министър Тотю Младенов и депутати от социалната комисия от ГЕРБ, за да обсъдят пенсионната реформа.

Според вицепрезидента на "Подкрепа" Димитър Манолов пред тях Митрева предложила сегашната система да се запази, като се вдигне с една точка, но само за т.нар. тежки професии. За тях една точка, а не една година повече да се брои за пенсия.

Точковата система действа и в момента, като тя представлява сбор от възрастта и стажа. Сега жените се пенсионират при събиране на 94 точки, а мъжете - при 100.

Предложението е само за категорийните работници, потвърди и зам.-шефката на социалната комисия Светлана Ангелова. Според Мика Зайкова от "Подкрепа" обаче ставало дума и за промяна във вече направените предложения за трета категория труд.

След по-обстойни сметки НОИ щял да конкретизира как категорийните работници да се пенсионират с повече точки от останалите. Все още не са ясни условията, коментира Димитър Манолов.

На срещата беше решено специална работна група от експерти на "Подкрепа" и на социалното министерство, както и депутати на ГЕРБ от социалната комисия да бистрят нови предложения. Те ще бъдат готови до месец и половина и ще бъдат внесени между двете четения на промените в Кодекса за социално осигуряване, който вече беше гласуван от комисията. Първото заседание на експертите ще е още този четвъртък, поясни президентът на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

Според д-р Тренчев макар КНСБ и "Подкрепа" да имат сходни забележки към законопроекта, те имат различна философия за промените. Не можем да се присъединяваме към протестите на КНСБ, понеже нашият най-висш орган ще се събере едва на 29 септември и тогава може да вземе решение. Според него "Подкрепа" ще постави остро своите искания, но не само за пенсионната реформа, а и за здравеопазването, където проблемите са също много.

Не сме присъдружна организация на КНСБ, проблеми има, но от тях не може да се прави капитал, особено по време на криза, коментира след срещата д-р Тренчев. От протести ръце потриват както политическите опоненти на управляващите, така и техните ортаци и полуортаци, добави синдикалистът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Когато се говори за тежки професии трябва да се вземат под внимание оценките на риска , който е установен от службите по трудова медицина.Този риск трябва да се намали с изпълнение на технически мерки , а ако не може тогава се компенсира със заплащане.Не е правилно да се компенсира с пенсионната система.Например на някой чиновник от бившите Строителни войски , който е държал само химикалка и се е пенсионирал на 50г. , пенсията му е голяма един път заради високото заплащане и втори път заради начина на изчисляване и привеждане на трудовия стаж от I-ва към III-та категория труд.Трудовия стаж на 50г. чиновник става примерно 40г.Това е неправилно.Не бива хора , заемали длъжности без да се изпотят и може да се каже , че изобщо не са се изморявали по време на работа , да се счита , че са работили тежка професия.Затова всички разлики в условията на труд трябва да се компенсират с работната заплата , а големината на пенсията е начинът на пенсиониране да бъде в зависимост от сумата на внесените пенсионни осигуровки за работника или служителя и действителната продължителност на работата му.
0
 
 
Работя в една от тежките професии вече 39 г Наистина е трудно Нека се помисли за такива като мен за чиста точкова система Който има точки да се пенсионира преди да навърши възраст Не е все едно да си пазач например или да работиш в ел подстанция
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: