Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Искат въвеждането на такса "водомер"
Автор: Екип Ruse24.bg 09:28 / 21.01.2011Коментари (36)2112
© Ruse24.bg
ВиК дружествата искат да бъде въведена такса "водомер", която да се плаща от всеки техен клиент независимо дали ползва вода всеки месец или не. Исканията все още не са поставени официално, но проведеното вчера открито заседание в ДКЕВР операторите повдигнаха въпроса за нейното въвеждане. Предложението на ВиК дружествата, макар че все още не е подадено по надлежния ред, идва, след като ЧЕЗ и ЕВН поставиха открито въпроса за такса "електромер". ДКЕВР е склонна да я въведе, стига ЕРП-тата да постигнат помежду си съгласие как точно ще се смята тя.

По отношение на такса "водомер" председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, че нейното въвеждане може да се иска на база на направените разходи.

Според него тя трябва да е индивидуална за всяко ВиК дружество, но в същото време не може да се различава драстично от таксата "водомер" на останалите оператори. По думите на Семерджиев тази такса не би следвало да е висока, но не назова конкретна сума. Според него, където има присъединен клиент, има и разходи, но не може да се каже какъв ще е размерът на таксата, докато не се разгледат конкретни предложения на ВиК-тата.

Освен това от "Софийска вода" и ВиК дружеството в Стара Загора поискаха част от неплатените сметки също да влизат в изчисленията на цената на водата. Останалите оператори ги подкрепиха. Към момента столичани дължат над 50 млн. лв. за вода. Ако се приеме нещо подобно, това ще оскъпи водата в столицата с около 1 ст. на кубик, обясниха от "Софийска вода".

Според шефа на ДКЕВР, ако несъбираемите вземания на ВиК операторите стигнат особено големи размери и застрашават финансовата стабилност на дружествата, може да се помисли да се отчитат по някакъв начин в разходите.

Досега това не е правено, увери Семерджиев. Имало обаче случаи, които да го налагат - в квартал на средноголям град населението и съответно потреблението е нараснало четири пъти, но не и плащанията. Според Семерджиев такива искания не са без основания, но в никакъв случай несъбираемите вземания не могат да се отчитат в пълен размер, защото така ВиК-тата няма да имат мотив да си подобряват събираемостта.

Предстои до края на месеца ДКЕВР да вземе решение за новите тарифи на водата в София и Пловдив от 1 февруари. По време на публичното обсъждане на новите цени стана ясно, че за София поскъпването ще е с над 9%, а за Пловдив - с над 6%. В новите цени няма да бъде включена такса "водомер".

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на SKCH
премахни филтъра

0
 
 
Само не разбирам защо всички така викат срещу подобна такса - то е такава привилегия да имаш водомер :)))
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: