Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Искрен Веселинов във Варна: Общ кодекс трябва да обедини социалните закони в България
Автор: Пламена Николова 14:29 / 08.06.2020Коментари (0)588
© Varna24.bg
ВМРО настоява да има общ кодекс, който да обедини всички закони, свързани със социалната политика на държавата. Това заяви на пресконференция във Варна днес заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ на "Обединени патриоти“ Искрен Веселинов, предаде репортер на Varna24.bg.

Държавата е длъжник на българското семейство и нашата цел е да поправим това. Затова и внесохме промени в Закона за социалните услуги, чието 6-месечно отлагане стана по предложение на Патриотите. Ако днес не направим промени, то след три седмици законът ще влезе в сила във варианта, който притеснява българските родители.

Искрен Веселинов и общинските съветници от ВМРО в морската столица д-р Николай Евтимов и Венцислав Сивов отговаряха на въпроси на журналисти, свързани с предлаганите от партията промени в ЗСУ. На брифинга присъстваше и председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

От днес във Варна стартират поредица дискусии с цел да бъде чуто мнението на родителски организации и НПО, които имат активна позиция по ЗСУ и по законодателството в социалната сфера, свързано със семейните политики. А буквално до три седмици изтича постигнатото отлагане на влизането в сила на ЗСУ.

Във времето на пандемията нямаше как да се проведат срещи с хора. По тази причина ние изготвихме предложения, които да отстранят основните недостатъци на Закона, и сега ще ги поставим на публично обсъждане, обясни Веселинов. Този закон трябва да има идеологическа база и да вменява, че целта му е защита на семействата, майките, децата, възрастните хора, категоричен е той.

Семейството е на първо място. Внасянето на определени неолиберални модели в социалната политика ние от ВМРО не толерираме, заяви съпредседателят на ОП. Подчерта също, че социалната услуга не е търговска услуга.

Трябва да бъде променен и законът за закрила на детето, като на първо място се съкрати административното производство – срокът да стане 7-дневен. Така на практика родителят в рамките на три дни да подаде жалбата и до седем дни да получи решение от съда. А не както е сега – има случаи, в които производството продължава и година.

НПО нямат място в мултидисциплинарните екипи, които оценяват дали детето има нужда от подкрепа и закрила, защото един вид те преценяват дали някой има нужда от социална услуга, предоставяна от самите НПО, заяви Искрен Веселинов.

Според ВМРО програмата за закрила на детето трябва да се промени на програма за закрила на детето и семейството. Семейните ценности трябва да са базисни при разработката на законови текстове за закрила на детето.

Веселинов прогнозира, че изцяло отмяна на ЗСУ не е възможна при настоящото разпределение на политическите сили в парламента, но декларира, че от ВМРО продължават разговорите с партньорите за подкрепа на предложенията на Патриотите.

На въпрос на журналист относно сексуалното образование при децата Веселинов отговори, че в настоящите предложения такъв текст няма.

Повече вижте във видеото!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: