Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Историци на бунт срещу скандален учебник
Автор: Екип Ruse24.bg 09:49 / 03.09.2014Коментари (16)2406
©
Инициативен комитет от всепризнати научни авторитети в областта на историята се обяви за премахването на скандалния учебник за трети клас по "Човекът и обществото". Това съобщи директорът на Историческия музей в Добрич Костадин Костадинов, чийто анализ на съдържанието на учебника взриви социалните мрежи. 

Странното издание учи децата, че българите живели щастливо и сговорно с поробителя по време на турското робство. Имали неограничени права, дори и да изповядват свободно православната религия.

"Обадих се на акад. Георги Марков, на Петко Колев от фондация "Тангра ТанНакРа", на проф. Христо Матанов, на проф. Божидар Димитров, на проф. Пламен Павлов, на доц. Николай Проданов, свързах се и с неправителствени организации - например в инициативния комитет участва Николай Дренчев от националната мрежа на родителите. 

В понеделник ще дадем пресконференция, ще има и протест пред сградата на Министерството на образованието, където ще предоставим подписано искане от всички членове на ИК, както и от родители, този учебник да бъде премахнат. 

В инициативния комитет са около 20-30 човека и държа да подчертая - няма председател. Всички сме обединени от идеята, че никой няма право да се гаври с българската история и да я преиначава", каза Костадинов и допълни, че инициативният комитет ще настоява за създаване на специална комисия, която да прегледа всички учебници по история.


Източник: в. "Монитор"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
СТИГА СТЕ МРЪНКАЛИ!!! Да отидем всички да гласуваме след малко повече от месец и да спрем тази асимилация на българите в собствената им държава. Гласувайте за когото си искате, само не за "червените боклуци", които в цялата си история не са правили нищо друго, освен прецакване на собствения си народ...
Aнонимен
на 03.09.2014 г.
+2
 
 
Така е и с учебниците за втори клас,зле са !
Aнонимен
на 03.09.2014 г.
+9
 
 
Щом и в учебника по пеене са изтипосали Кондьо какво да говорим. Прост народ . Гавра с учебиците по всички предмети.Тъпа държава
+4
 
 
Историята, която години наред сме учили, ни изкарва или мъченици, или победители. Нищо не се казва за българските зверства от 6-7-ми век до преди началото на 15-ти век. Годините на турското робство са също много интересни, но за тях в обикновените учебници не се казва почти нищо. Направете си сами елементарна сметка колко въстания е имало за почти 480 години и си поръсете пепел на главите. Има какво да научите, стига да знаете какво да четете. И със сигурност имаме от какво да се срамуваме. Не смятам обаче, че трети клас е възраст, в която трябва да учат история. Ние някога я започвахме от 4-ти клас. Казваше се Родинознание. Същинската история мисля, че беше от 9-ти, но не мога да твърдя със сигурност..Но образователната система, като всяка друга в тази страна, се срина до изключително ниски нива. Повсеместна неграмотност и простотия. Но всичко е целенасочено...
Aнонимен
на 03.09.2014 г.
+4
 
 
как може да са толкова откачени. явно не са го писали българи.
Aнонимен
на 03.09.2014 г.
+9
 
 
Така е когато оставихте ДПС-то да ви пише учебниците.
Aнонимен
на 03.09.2014 г.
+7
 
 
Кои са авторите на учебника ?
+10
 
 
То си е жива гавра с нашата история,няма нормален човек,който да повярва,че сме живеели задружно с турските поробители!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: