Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Историк: В РСМ българите са потиснато малцинство, което не смее да се афишира
Автор: Екип Ruse24.bg 09:50 / 01.04.2022Коментари (0)528
©
Резултатите от преброяването в Северна Македония говорят за репресия върху българското население там. Това заяви в "Денят започва" доц. Спас Ташев от института за изследване на човека и населението към БАН.

Той даде пример с конкретни сигнали:

"Имаме данни, че службите в Северна Македония са провели разговори с 26 лица, декларирали предварително, че ще се запишат като българи. Има около 132 000 души преброени служебно, а ние още преди преброяването алармирахме, че имаме данни за съществуването на списък със 700 български домакинства, за които е казано на преброителите да не ги посещават. При част от българите е изискван документ, с който да докажат че се чувстват българи - подобен документ не е изискван от представителите на другите етноси. И ако не представят такъв документ, не ги записват като българи. Има около 30 подадени сигнала за тази практика и само в 3-4 случая преброителят е върнат и е нанесъл корекции." - каза доц. Ташев.

Според историка проф. Христо Матанов с преброяването Северна Македония се опитва да заобиколи българското вето по пътя към присъединяването към ЕС. Той напомни, че около 100 000 жители на Северна Македония имат български паспорт, за който са доказали българските си корени. В преброяването обаче българите са 3504.

"Става ясно, че или българите с паспорт се страхуват да се нарекат такива в преброяването или тези, които манипулират преброяването отхвърлят българите като етнически контингент, което е абсурдно. Това, че не се афишират тези данни е крачка към ЕС, Северна Македония иска да прегази България и да премине през нея независимо от нашите възражения. Иска да влезе в ЕС със сила и резултатите от преброяването идват като добре дошли за македонското лоби в Европейския съюз. Това като при едно уж "проучване" в Русия, което показа, че около 80% от руснаците подкрепят Путин. Същото го имаме и в Република Северна Македония – потиснато малцинство, което не смее да се афишира. То се афишира извън Северна Македония, но не се афишира вътре.

Според проф. Христо Матанов е грешна тезата, че скоростното присъединяване на Скопие към Европейския съюз ще неутрализира влиянието на Русия в югозападната ни съседка - просто в ЕС ще има страна-членка, в която има силно руско влияние.

"Трябва да следваме политиката на Гърция, но не Преспанския договор, а поведението им – и САЩ, и целият свят да е срещу нас, трябва да устискаме, както Гърция. За съжаление, не виждам податки към такова поведение и според мен премиерът е готов на компромис." - каза проф. Матанов.

Според доц. Спас Ташев прибързано интегриране на Северна Македония в Европейския съюз крие рискове за общността.

"Ако падне българското вето, това означава дестабилизация на южния фланг на НАТО и дестабилизация на Европейския съюз, защото нереформирано Скопие е заплаха за това и би представлявало "троянски кон" на Белград и Москва в ЕС." - каза доц. Ташев.

Още по темата: общо новини по темата: 673
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: