Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ива Дойчинова: "География на мъдростта" на Ерик Уайнър е книга спор
Автор: Або 22:59 / 04.02.2024Коментари (0)468
©
"География на мъдростта" на Ерик Уайнър е книга спор. Това е книга за изследване на живота, за това как можеш да го направиш по-добър, да го живееш по-добре. Това каза програмният директор на Радио "Фокус" Ива Дойчинова в рубриката "Дифтонг" в предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус".

Тя определи автора като много ерудиран меланхолик с тежко чувство са самоирония. "Диалогът с тази книга е нещо изключително забавно", сподели тя.

В "География на мъдростта" Уайнър поставя въпроса как да живеем живота си така, че да се примирим с несъвършенствата му. Той тръгва на пътешествие по стъпките на 14 философи и мъдреци. "Всеки един от тях е натоварен с определен проблем, който е бил неговият проблем и е трябвало да го разреши. Той буквално влиза под кожата, в обувките и по стъпките им и ходи след тях. Философите не са някакви прашасали томове в мазето, към които ние никога не посягаме, защото изказът им е сложен, а защото те поставят въпросите и страховете, които всички ние си поставяме, и успяват да започнат да живеят по някакъв елегантен начин с всички тези неща – с умирането, със старостта", разказа Ива Дойчинова.

Една от сладостите на живота и съставни части на щастието според Уайнар е бавното случване, бавното осъзнаване. Затова той избира да пътува с влак, което му дава време за размишления.

Водещият на предаването Або представи романа "Перпетуниана" на Патрисия Сезар Висенте. Жанрът на книгата е магически реализъм.

"Главната героиня се озовава в един странен свят, докато е на вечеря у приятели. Изведнъж времето замръзва и започват да се повтарят няколко секунди – хората повтарят едно и също, правят едни и същи движения. В този момент един неин приятел я отвежда в магичен свят, като докосват цветето перпетуниана", разказа Або.

Според книгата всеки от нас живее по 13 живота, като целта на всеки следващ е да се поправят грешките на предишните. "Главната героиня е една от малкото, на които се позволява да се качат над тези 13 живота и да ги наблюдават от по-високо равнище. Същевременно тя се връща и в един от по-старите си животи и среща хора, които разпознава от сегашния си живот. Успява да поправи някои от грешките си, други не успява. Краят остава много отворен", разказа водещият на предаването.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: