Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ива Таралежкова: Районът на Деветашкото плато се налага все повече на туристическата карта на България
Автор: Екип Ruse24.bg 14:20 / 28.02.2024Коментари (0)1047
© Здружение
Деветашка пещера
Сдружение "Деветашко плато“ има над 140 члена и работи за оживяването на района на Деветашкото плато, на селата около него и подобрява условията на живот и туризъм. За него разказа Ива Таралежкова от сдружението в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

От 2008 г. организацията работи за оживяването, развитието и популяризирането на района с 15 села от около 10 български общини. Общините Летница, Ловеч и Севлиево са партньори на сдружението. Благодарение на работата на сдружението през последните 15 години районът на Деветашкото плато все повече се налага на туристическата карта на България.

"За да се случи една такава промяна и събуждане са важни хората и това общността да е обединена около общи цели и визия. Създадоха се много къщи за гости, дребни атракции, туристически услуги, които направиха района доста атрактивен. Започнахме с една доста сериозна промоция и реклама за района на трите основни и по-популярни обекти – Деветашката пещера, Крушунските водопади и Къкринското ханче. Постепенно заедно с местните хора изследвахме ресурсите, потенциала на района и в момента на картата вече могат да се видят много повече обекти за посещение, още водопади, пещери, много интересни погледни места. Освен това организираме и много събития – фолклорен събор през септември, фестивала "Джаз под звездите“, който тази година ще има десето юбилейно издание, организираме състезание по ориентиране“, разказа Ива Таралежкова.

Преди 15 години в целия район е имало 12 легла в едно място за настаняване, а в момента вече има 55 регистрирани къщи за гости с близо 800 легла.

Според нея и атмосферата в селата в региона вече е различна, както и самочувствието на местните хора. "Самият факт, че през селата минават туристи, чуват се деца, дори чуждестранна реч, това е доста важен фактор за оживяването на района и за самочувствието на местните хора.“

Според Ива Таралежкова липсва целенасочена национална политика за подкрепа на малките населени места и за развитие на селски туризъм. Той е малко рекламиран, защото не е добре застъпен в националната ни стратегия.

"Бих казала, че имаме невероятен потенциал за селски туризъм. Нашите селски райони имат чудесни природни и културни ресурси – планини, богатство на минерални води, природа, много голямо биоразнообразие, богато културно наследство. Всичко това може да бъде много добър носител на популярност и атрактивност за България, стига това наследството да бъде идентифицирано и оценено, както подобава, най-вече от местните хора, защото те са носител на това наследство, те го познават“, подчерта тя.

Сдружение "Деветашко плато“ организира и Селска бизнес академия, която се радва на голям интерес сред хора от района и цялата страна с интереси в развитието на селски туризъм. "Обучаваме се на доста неща, сред които и създаване на общност. Това е първата стъпка, за да можеш да работиш в посока развитие“, сподели Ива Таралежкова.

Калина СВЕЖИН






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: