Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ивайло Илиев: Кабинетът "Главчев" – пъстра палитра от нещо старо, нещо ново, малко от сегашното
Автор: Веселка Иванова 11:22 / 06.04.2024Коментари (0)1687
©
В служебния кабинет "Главчев" виждаме пъстра палитра от нещо старо, нещо ново, малко от сегашното правителство. Балансиран е политически, но има провокативни елементи и намеци към предстоящите избори. При всички случаи, кабинетът не е политически неутрален, както ни беше представен в началото. Това коментира в предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" младият политолог Ивайло Илиев.

"Ще наблюдаваме бъдещо позициониране на партиите спрямо правителството. Самият факт, че едно от основните ведомства, което отговаря за изборите – МВР – се превърна в големият препъникамък, вече дава заявката, че резултатите от вота, нечии успехи или неуспехи, ще се коментират именно през Министерството на вътрешните работи", обясни той.

Ивайло Илиев остава с усещането, че в България никога няма да се намери формулата за експертен кабинет, който да включва равно отдалечени политически фигури. Той изтъкна, че никой не иска да носи отговорност за служебния кабинет, а основното оправдание са промените в Конституцията.

"Потвърди ми се и друга прогноза, че започва тази много тежка битка на разказите затова у кого ще остане "Черният Петър" за новите избори, сега обаче с допълнение – у кого ще бъде отговорността за този състав на кабинета", обясни младият политолог и добави: "От друга страна – не се сбъдна мечтата на президента Румен Радев, който откровено искаше да влезем в конституционна криза. Чак започва да дразни вече с постоянното напомняне, че имаме нова Конституция. На държавния глава не му се получи този разказ пред избирателите как трябва да се накажат партиите от конституционното мнозинство, а той да стои отстрани и да не носи отговорност".

Според Илиев има логика до вторник да протекат разговори за фигурата на Калин Стоянов като министър на вътрешните работи в служебния кабинет. Той вижда изгода и за ГЕРБ-СДС и за ПП-ДБ Стоянов да не заеме този пост.

"Относно главния секретар на МВР Живко Коцев – да, оттегли оставката си. Очевидно има някакво желание за баланс в изборния процес. Очевидно ще се позиционира срещу Калин Стоянов. Чухме, че намекна за натиск, оказван му от страна на силовия министър. Разчитам и друг възможен сценарии – този акт да е ход към Димитър Главчев, тъй като самият той изтъкна именно оставката на Коцев като основната причина да номинира отново Калин Стоянов за министър на вътрешните работи. Сега, когато тази оставка вече не е на масата, предполагам, че ще има някакъв аргумент да се водят разговори със служебния премиер за бъдещето на Калин Стоянов. Очевидно в момента няма основна причина той да остане в кабинета“, коментира още Ивайло Илиев.

Според него най-разумният вариант са избори 2 в 1 /бел. ред. – европейски и парламентарни/ на 9 юни. Дотогава политологът очаква парламентът да се превърне в тежка предизборна трибуна.

Още по темата: общо новини по темата: 386
30.04.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
предишна страница [ 1/65 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
49-ото Народно събрание
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: