Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ивайло Иванов: Това е една от най-надеждните защити за нашата сигурност, но логиката ни е напълно сбъркана
Автор: Йоланда Пелова 15:34 / 07.01.2024Коментари (0)585
©
Споразумението, което ще подпишат на 11 януару в Истанбул, Турция, Румъния, Българи за прочистване от плаващи мини в Черно море е един много добър пример от една страна за регионално сътрудничество със страните, които имат излаз на Черно море, от друга страна те са съюзници в НАТО, който помага със средствата, за да постигнем по-голяма сигурност. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ивайло Иванов, експерт по национална и международна сигурност.

"Това се превърна в сериозен проблем от гледна точка на сигурността на корабоплаването в Черно море. Вече имаме 3 или 4 случая, в които кораби попадат на мини. За щастие в български териториални води подобни случаи нямаше, но не е гаранция, че това няма да се случи. Спорозумението за прочистване на Черно море от мини безсъмнено ще допринесе за повишаване сигурността на корабоплаването и въобще на сигурността в Черноморския регион. И от гледна точка и на други подобни инициативи, ние трябва да се възползваме винаги и да бъдем активната страна, да търсим подобно сътрудничество, особено с Румъния, с която имаме доста сходни интереси по отношение на Черно море", коментира Иванов.

По думите му в настоящата ситуация и в обозрим период от бъдеще, заплахата от Русия и нейната все още значителна във военно отношение доминация в Черно море, ще представлява заплаха за нашата сигурност: "Макар и непряка, надявам се. Но дори това, което видяхме през изминалата година, блокирането на част от нашата изключителна икономическа зона под фалшивото твърдение, че се провеждат учения в продължение на месеци, всъщност нанася икономически щети на България. От тази гледна точка ние трябва да търсим всякаква възможност да предотвратим подобни злоупотреби и нарушения на международното право, които Русия си позволява".

Експертът по национална и международна сигурност припомни и за друга инициатива, която е в рамките на НАТО: "Това е многонационалната бойна група, която по същата логика, със съвсем малко инвестирани наши средства ни дава много по-големи възможности, много по-голяма сигурност, тъй като използваме това, което останалите съюзници могат да ни предоставят. Това би ни струвало много пари, ако трябваше ние сами да си го осигурим, второ, би ни отнело значително време. Защото покриването на всички изисквания, всичкото необходимо въоръжение и техника за създаването на една подобна батальонна група, каквато имаме в момента, освен инвестициите, естествено ще изисква време за придобиването на тази техника. Ние в случая със съвсем малко усилия и участие получаваме много по-голяма сигурност".

Според него не случайно тази практика е била възприета още много отдавна от балтийските страни: "Полша и тези, които имат непосредствена граница с Русия. Тъй като те ясно осъзнават, че това е най-голямата гаранция за тяхната сигурност. Присъствието на съюзници от НАТО всъщност ви дава необратими гаранции, че ако има някаква ескалация на напрежението, то всички останали съюзници ще бъдат ангажирани в предотвратяването на тази ескалация. Тъй като знаем в България тази тема бива експлоатирана доста недобросъвестно, включително и от политически лидери, съюзниците, които представят свои сили, с които присъстват на наша територия са един вид заложници за това, че ако не дай си Боже нещо се случи, то те ще бъдат неминуемо въвлечени в наша подкрепа. И аз не знам защо това не се оценява или поне от някои политически партии. Всичко това си има своето обяснение - има такива негативни позиции или пък тезата, че всъщност това ни правело цел срещу евентуална руска агресия. Аз бих казал, че това е една от най-надеждните защити за нашата сигурност, тъй като когато един противник напада дадена страна, той всъщност атакува неговите най-силни страни", обясни Иванов.

Той добави, че ако продължим да следваме "тази напълно сбъркана логика", означава, че трябва да разпуснем всички боеспособни части на Българската армия, защото без никакво съмнение, те също ще бъдат цел при евентуална руска агресия срещу нас.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Изчезнал мъж в село Новачене, разследват убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: