Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ивайло Мирчев: Някои партии вече си дават сметка каква имиджова щета си нанесоха с хартиената бюлетина
Автор: Екип Ruse24.bg 14:16 / 16.12.2022Коментари (1)471
©
Ивайло Мирчев, депутат от ПГ на Демократична България, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“  

В следващите минути коментираме възможностите за втория мандат, ще се получат ли преговорите. Инициаторите и мандатоносителите на втория мандат са от "Продължаваме промяната“. Търсим сега връзка с Ивайло Мирчев от "Демократична България“, когото ще попитаме ще дадат ли подкрепа от "Демократична България“ на "Продължаваме промяната“ и изобщо как виждат тази възможност за кабинет. "Продължаваме промяната“ са в търсене на подкрепа за втория мандат. "Демократична България“ ще им я даде ли? 

"Демократична България“ е готова на разговори с "Продължаваме промяната“ и въобще във формата на разговори, който "Продължаваме промяната“ обявиха. Последователни сме в тази си позиция и считаме, че възможността за съставяне на правителство в момента е с втория мандат.  

Сега ние разбрахме, че поканата е отправена към всички партии и се очаква между 11.00 и 11.30 часа да се отзоват на тази покана. Ако БСП дойдат, ще седнете ли на една маса?  

Поканата е към всички партии и ние отиваме на разговор, не на преговори, а на разговор за бъдещо правителство по поканата на "Продължаваме промяната“. Могат да дойдат абсолютно всички партии. Ние сме в парламента, работата ни е да комуникираме и да си говорим с тези политически сили.  

От "Възраждане“ вече обявиха, че няма да дойдат. Позицията на "Български възход“ все още не е ясна. От ГЕРБ-СДС са категорични, че няма да дадат подкрепа, след като и вие не им дадохте за първия мандат. Как обаче ще се стиковате с БСП оттук нататък? Доста разделителни линии между вас се появиха в последния един месец.  

Няма такава тема с БСП, тъй като все още "Продължаваме промяната“ не са обявили в какъв формат си представят самите преговори и въобще съставянето на правителството. До момента нещо подобно няма, включително дори доколкото знам и академик Денков все още на Националния съвет на "Продължаваме промяната“ не е гласувал, така че това в бъдеще ще се разбере. При всички положения разговорите са в посока правителство на малцинството на "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“. 

Разбирам, че сега все още сте на ниво предварителни разговори от думите ви. 

Ами да, такива са обявени. Вижте, всичките тези въпроси са към "Продължаваме промяната“, защото те са водещи в този процес. Ние от "Демократична България“ сме направили това, което… 

Зададохме ги, сега е ваш ред да задаваме въпроси.  

… се изисква от всяка разумна политическа сила – да бъде адекватна и да отиде на подобен тип разговори за правителство.  

Нека да влезем малко в дълбочина на разговора. Президентът наложи вето върху промените в Изборния кодекс в частта за хартиената бюлетина. Оттук нататък, ако се случи така, че това вето бъде отхвърлено, то няма как да стане без помощта на БСП, нали така?  

И ако се случи да бъде отхвърлено, какво – извинявайте, не разбрах въпроса. 

Ако се случи ветото на президента да бъде преодоляно, какви ще бъдат вашите по-нататъшни действия? Питам ви, защото вие имате опцията да сезирате Конституционния съд.  

Първо аз се надявам много в пленарна зала на малко повече разум на колегите в останалите партии. Вчера на правна комисия с 11 или 12 гласа беше преодоляно, но сега тепърва ще започнат дискусиите в пленарна зала и наистина се надявам на отрезвяване и промяна в мнението поне на част от колегите, за да може да не се връщаме към времената на хартиената бюлетина. А дали след това ще сезираме Конституционния съд и какви мерки ще предприемем – ще го направим след окончателното обнародване, с консултация с нашите юридически екипи.  

Разбирам, че все пак вие имате някаква надежда, че ветото на президента няма да бъде преодоляно и хартиената бюлетина все пак ще си остане в историята – така ли, оптимист? 

Ами надявам се, защото… Вижте, трябва малко да гледаме и за реакцията, и ефекта от цялото това упражнение върху останалите политически сили. За немалка част от тях това е щета, и имиджова щета, и начинът, по който изглеждат в очите на своите избиратели, защото няма човек в момента в страната, който да не си прави ясния анализ колко безумно е връщането на хартиената бюлетина днес. Надявам се точно на това, тези политически сили да се вразумят и да направят отстъпки, за да може някак си нещата да изглеждат по-прилични. 

Разбирам, че оттук нататък ще работите за правителство на малцинството. Смятате ли обаче, че все пак ще ви излезе математиката при гласуването? Защото видяхме какво стана при първия мандат – нещата бяха обречени буквално.  

Да сме абсолютно откровени – математика в случая няма, поради простата причина, че при правителство на малцинството и малко над 70 депутати е крайно недостатъчно за 121, за нормално управление.  Оттук нататък няма нормален вариант, в който да направим управление с ясните приоритети, с ясното мнозинство. И това не е най-добрият вариант пред страната. Ние не направихме всичко възможно да избегнем точно този вариант, но както виждате, ситуацията и в парламента, пък и в обществото е изключително сложна и сме прибегнали до един в някаква степен екзотичен сценарий, в който ние и "Продължаваме промяната“ се съгласяват да направи правителство, но получаваме подкрепа допълнителна в Народното събрание по конкретни приоритети, по които това правителство да управлява. Това крие огромни рискове въобще за качеството на неговото управление, но по-малко лош вариант на този етап не виждаме. Да не се лъжем, само лоши варианти има оттук нататък – и с втрия, и с третия мандат. Въпросът е да изберем най-малко лошия, защото най-лошият е да отидем отново на избори. 

Евелина БРАНИМИРОВА  

Още по темата: общо новини по темата: 70
27.01.2023 »
24.01.2023 »
23.12.2022 »
23.12.2022 »
23.12.2022 »
16.12.2022 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.12.2022 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: