Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иван Демерджиев: България иска да се върне на картата на космическите изследвания 
Автор: Екип Ruse24.bg 11:41 / 24.03.2023Коментари (0)414
© БГНЕС
Центърът за аерокосмически наблюдения в МВР може да бъде мост към приемането ни в Европейската космическа агенция, заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на международния семинар “Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната“, който се провежда в София.

Организатори на събитието са Центърът за изследвания по национална сигурност и отбрана към Българската академия на науките, с подкрепата на Министерство на отбраната и в сътрудничество с асоциацията EURISY. Основният фокус на семинара е насърчаване на иновациите в космическите дейности и стимулиране на технологичния суверенитет в секторите на сигурността и отбраната с оглед осигуряване на по-добър обмен между гражданските и отбранителните изследователски и иновационни общности.

Министърът отбеляза, че България иска да се върне на картата на космическите изследвания и припомни, че страната ни има значителна история в това отношение.

Демерджиев разказа за Центъра за аерокосмически наблюдения, който се намира в МВР. По думите му проектът за неговото развитие е претърпял метаморфоза и е решено, че той може да служи като основа, върху която да се развиват и цивилни проекти както в сферата на иновациите, така и в науката.

Идеята е от информацията, която постъпва в центъра, след като се обработи и отдели тази, касаеща сектор "Сигурност“, останалите данни да бъдат предоставени на цивилни потребители, посочи министър Демерджиев и добави, че тази информация ще бъде обработвана от Министерството на електронното управление, учени от Българската академия на науките и от всеки, който може да допринесе в сферата на обработката й, съобщават от БТА. 

Отпуснато ни е финансиране от 56 млн. евро и се надявам да успеем така да конструираме този център и да разпределим неговите функции, че да получаваме максимално качествена информация чрез съвременни средства за нейната обработка, за да е полезна в много сфери, посочи още вътрешният министър.

Проверка в регистъра за обществени поръчки показва, че МВР е публикувало обществена поръчка на 27 декември 2022 г. на стойност 13 317 662 лева без ДДС във връзка с надграждане на Центъра за аерокосмически наблюдения и оптимизация на геоинформационния портал. В обявлението за поръчката е записано, че се търси надграждане на хардуера с възможност за получаване на данни от повече сателити и сензори, както и от безпилотни летателни системи и внедряване на съвременен софтуер за обработка на постъпилите данни.

Цели се също увеличаване на капацитета за съхранение на пространствени данни и осигуряване на надеждна защита на информационната мрежа, отговаряща на изискванията на Националния геоинформационен портал и INSPIRE, както и актуализация, и мигриране на геоинформационния портал на Центъра за аерокосмически наблюдения с цел възможности за съхранение, обработка и анализ на големи обеми данни. Чрез обществената поръчка трябва да се изготвят също оперативни процедури за обмяна на пространствени данни за обхвата на бедствията в реално време или близко до реалното време при спазване на стандартите за оперативна съвместимост.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: