Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иван Гешев: Закриването на специализираната прокуратура е национална трагедия, която ни върна 12 г. назад
Автор: Екип Ruse24.bg 17:10 / 28.11.2022Коментари (0)479
©
Главният прокурор на Република България Иван Гешев и Негово превъзходителство Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство у нас, откриха конференция на тема "Киберпрестъпност“, която се провежда в Учебната база на прокуратурата в Цигов чарк в периода 28-30 ноември 2022 г., съобщиха от държавното обвинение.

В рамките на конференцията български магистрати ще бъдат обучавани в най-добрите практики за противодействие на киберпрестъпленията от британски експерти - Ейдриън Флешър, представител на Кралската прокурорска служба, и Ева Лабеда от Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство.

В откриването на форума участваха още заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и началникът на отдел "Киберпрестъпления“ в НСлС Светослав Василев.

Посланикът на Великобритания в България Н. Пр. Роб Диксън изрази своето удовлетворение от доброто сътрудничество между българските и британските правоохранителни органи. "Удоволствие е да съм тук с вас заедно с колегите от Кралската прокурорска служба и Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство, както и с всички колеги от българската прокуратура и Национална следствена служба, с които ежедневно работим в сътрудничество“, заяви Роб Диксън.

"Изправени сме пред общи заплахи – киберпрестъпността и онлайн-престъпленията, различните видове заплахи в интернет пространството. Те се разпростират навсякъде по света, има ги в Обединеното кралство, има ги и в България. Тук сме, за да се учим заедно, за да чуем за най-добрите практики по разкриване и преследване на кибепрестъпленията. Удоволствие е, че сме тук заедно с всички наши български партньори, за да подобрим работата си срещу кибепрестъпността и тежката организирана престъпност“, допълни още посланикът.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че в резултат на неуспешните законодателни промени, с които бе закрито специализираното правосъдие, за прокуратурата в момента е основен приоритет възстановяването на специализацията в 28-те окръжни прокуратури за разследване най-тежките престъпления в България. "Закриването на специализираната прокуратура е национална трагедия, защото ни върна 12 години назад. За съжаление, благодарение на един предишен министър на вътрешните работи, и МВР е в трагично състояние, а именно то разкрива престъпленията. За щастие съдебната власт е стабилна. Изграждаме наново специализация за кибепрестъпления, за организирана престъпност, за тероризъм. Затова обученията са изключително важни, както и да черпим от опита на най-добрите в тези области. При директен, личен контакт, освен че се обменя опит, това помага и за по-бърз резултат в борбата с престъпността“, посочи Гешев. Той подчерта, че прокуратурата работи в отлично сътрудничество с всички държави от Европейския съюз, както и с партньорски държави като Великобритания.

Ейдриън Флешър от Кралската прокурорска служба, разказа, че скоро е имал възможност за лична среща с български прокурори и със заместника на главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, които са били на посещение в Обединеното кралство. "Укрепвайки българо-британското сътрудничество ще можем да подобрим работата си в наказателното преследване по отношение на кибепрестъпленията, които не познават граници. Очаквам да се опознаем и заедно да изковем механизми за борба с киберпрестъпността и тежката престъпност“, каза Ейдриън Флешър.

Заместникът на главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов отправи благодарност към посланика на Обединеното кралство Роб Диксън, без чието съдействие обучителната конференция не би била възможна. “Специална благодарност и към колегата Ейдриън Флешър, на когото имах честта да гостувам през февруари т.г. Седмицата в британската прокуратура и Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство ми даде необходимите знания и идеи, за да структурирам малко по-късно в НСлС отдел за борба с киберпрестъпленията, които са престъпленията на нашето време. За съжаление и на бъдещето. Ще е достижение да можем да почерпим от изключителния професионален опит и организация на най-високо световно ниво, която съществува в Кралската прокурорска служба и Националната

агенция за борба с престъпността във Великобритания“, заяви още Борислав Сарафов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: