Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иван Гешев поиска публично обсъждане на искането за неговото отстраняване
Автор: Екип Ruse24.bg 17:32 / 09.03.2022Коментари (0)768
© Капитал
Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), в което настоява да се разгледат публично и по същество двете искания за неговото отстраняване. Едното е на настоящия правосъден министър Надежда Йорданова, а другото на предшественика ѝ в служебното правителство - проф. Янаки Стоилов.

От писмото става ясно, че разглеждането по същество на сигналите е единствената възможност да се затвори веднъж завинаги страницата с политическите инсинуации и атаки, които текат срещу него вече трета година, т.е. още с номинирането му.

Обсъждането по същество на аргументите на Йорданова и Стоилов ще се яви не само възможност главният прокурор да защити собственото си достойнство от постоянните политически и медийни атаки от страна на определени олигархично-икономически кръгове, чиито подчинени изпълнители понастоящем са в изпълнителната власт, но така защита ще получат и всички прокурори, следователи и съдебни служители, които често стават обект на неправомерни политически и лобистки атаки. 

От писмото на главния прокурор се разбира още, че макар да е министър на правосъдието Йорданова показва дълбоко непознаване на конституцията и законите в Република България.

"Въпреки множеството недостатъци на предложението, юридическата му несъстоятелност и политически аргументи, нарушаващи принципа за разделение на властите, Ви моля, да го разгледате по същество, включително и внесеното на 16.07.2021г. от г-н Янаки Стоилов (към онзи момент служебен министър на правосъдието) предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на Република България Иван Гешев поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3 т. 5 от КРБ.

По този начин ще имам възможност, в рамките на открита процедура и при максимална публичност пред Вас и пред българското общество, да взема отношение по всяко едно от твърденията на министъра на правосъдието, предшествани от ежедневни, но задочни нападки в медиите, уронващи престижа на съдебната власт и нарушаващи основни европейски ценности като върховенството на закона и разделение на властите.

Това е единственият законен начин, по който бих могъл да защитя от постоянните политически и медийни атаки от страна на изпълнителната власт не само своята чест и достойнство, но и тази на всеки прокурор, с което ще бъдат опровергани твърденията на министър Йорданова и изпълнителната власт", посочва пред магистратите Гешев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: