Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иван Гешев ще информира европейски депутати за заговора срещу България
Автор: Екип Ruse24.bg 09:50 / 20.03.2023Коментари (0)296
©
Тази седмица главният прокурор Иван Гешев ще посети Европейския парламент в Брюксел. В Брюксел Гешев ще има срещи с представители на няколко комисии и членове на различни политически групи на Европарламента, научи Епицентър. За момента от прокуратурата не са информирали за предстоящата визита.

Посещението на главния прокурор в ЕП се случва броени дни след разкритията за готвен заговор за дискредитиране и елиминиране на самия Иван Гешев, както и за отстраняване и на други магистрати и полицейски началници. Прокуратурата твърди, че автори на заговора са олигарси, известен криминален бос от Прехода, водещи политически партии и журналисти. В презентацията, представена от държавното обвинение миналия четвъртък, съдържаща записи на телефонни разговори, имаше и такъв, в който Красимир Каменов, по-известен с прякора си "Къро“, казва на негов приближен, че са подготвили сигнал от евродепутат срещу Гешев.

В интервю в събота Иван Гешев даде да се разбере, че е възможно разследването да доведе и до още скандални разкрития за готвения заговор, свързващ действащи политици с представители на организираната престъпност. По думите на главния прокурор част от информацията, иззета при извършените претърсвания, все още е засекретена.

На предстоящите срещи с евродепутати главният прокурор ще повдигне въпроса и за политическите атаки срещу съдебната власт и персоналния натиск за неговото отстраняване.

Тезата на Иван Гешев е, че законопроектът за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, предложен от служебния правосъден министър Крум Зарков, предвиждащ улеснена процедура за разследване и отстраняване на главния прокурор, противоречи на Конституцията и нарушава един от основните принципи на Европейския съюз – върховенството на правото. Миналата седмица Гешев задочно попита министър Зарков – кой е автор на законопроекта и дали той не е писан извън правосъдното министерство.

Български евродепутати очакват в белгийската столица главният прокурор да повдигне темата и за зловредното руско влияние в България и региона. Още повече, че темата бе водеща при визитата на Иван Гешев във Вашингтон в края на януари.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в Русе
Катастрофи в България
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: