Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иван Иванов, БСП: Когато бях министър нямаше посредници, сега дървесината заминава към фирмите, а не към хората
Автор: Екип Ruse24.bg 17:29 / 24.11.2022Коментари (0)450
©
"Сега по-голямата част от дървесината заминава към фирмите, а не към местното население. Когато бях министър успяхме да избегнем посредниците, сега те са върнати", това е коментарът на Иван Иванов от БСП, бивш земеделски министър, по повод недостигът на дърва за огрев и увеличението на цената им, въпреки че в държавните горски предприятия тя е ниска, информира пресцентърът на БСП.

"В редовното правителство започнахме да изграждаме временни складове, от които да се снабдява местното население с дърва, но по някаква причина това беше изоставено от служебния кабинет. И към днешна дата цената на дървесината от държавните горски предприятия е изключително ниска - максималната цена е 70 лв. В същото време се оказва, че по-голямата част от дървесината в момента заминава към фирмите, а не към местното население." 

По неговите думи вероятната причина за това е търсенето на по-голяма печалба от продаването на фирми, които след това препродават дървесината на по-висока цена: "Именно това беше нашата цел - да избегнем тези посредници и до голяма степен бяхме успели да го направим", посочи Иванов, уточнявайки, че това е било направено по административен начин, тъй като законово това не е уредено.

"За 7 месеца извършихме над 250 хиляди проверки и десетки хиляди актове бяха написани, което означава, че в тази система има много проблеми", обясни Иван Иванов.

Депутатът от левицата изрази задоволство от създаването на временна парламентарна комисия, която да разгледа случая с недостига и високите цени на дърва за огрев. Той посочи, че ще бъдат изслушани всички засегнати страни - от лица, получаващи дървесина и кметове до директори на горски стопанства и политическото ръководство на Министерството на Земеделието.

Той изрази надежда, че до края на мандата на комисията ще се предложат и законодателни промени в посока по-справедливо разпределение на дървесина, както и изчистване на несъвършенствата и неуредените въпроси в нормативната база.

"Аз не отмених заповедта за забрана на сечта във вековните гори, защото имаше много неизвестни. Каквото и решение да се вземе, то трябва да е на база експертиза. Най-грешният подход ще е, ако се вземе под политически натиск", каза още Иванов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: