Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иван Кънчев, "Българска история": Съединението е романтичен, но и практичен акт
Автор: Екип Ruse24.bg 12:56 / 06.09.2023Коментари (0)364
© Личен архив
Не само романтиката помага за осъществяване на Съединението – икономическите, т.е. практичните причини също са в неговата основа. Митата са затруднявали стокообмена между Княжество България и Източна Румелия, имало е добър граничен контрол между двете. Подобни ограничения са пречели на развитието им. Това каза Иван Кънчев, основател на историческата платформа "Българска история“, в разговор с водещия Живко Кръстев в предаването "Човекът на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Образът на Санстефанска България е превърнат в наша голяма политическа цел, в тази връзка можем да разглеждаме и случилото се Съединение. Макар да не постигаме мечтата от Сан Стефано, ние извървяваме много сериозен път като млада държава, като се стремим към и осъществяваме Съединението. По този път се кове българският политически елит, смята Кънчев.

Източна Румелия е автономна област, която в Органическия си устав зачита българите като най-значимия етнос в своите предели. Никой не поставял под съмнение българския характер на областта, тя е изключително важна, защото в нея са се намирали икономически центрове като Пловдив и Стара Загора.

Съединението идва само 7 г. след Берлинския договор – през 1885 г. Първите опити да се постигне то се свързват с Кресненско-разложкото въстание, което е белязано с бежанци, жертви и неуспех. То избухва след Берлинския диктат като първа вълна негодувание срещу решенията на конгреса. Въстанието не е добре подготвено и не постига целите си. Година след него първите представители на Източна Румелия пристигат в Княжеството, за да подготвят почвата за Съединението.

Тогава обаче още е имало външнополитически пречки за осъществяването му.

Правени са сондажи сред Великите сили, които да определят отношението им към евентуално обединение. Те са под формата най-вече на дипломатически усилия. Разбрало се е, че Силите не гледат благосклонно на българското желание за Съединение. То е постигнато по мирен път – от Горямо Конаре, днешно Съединение, до Пловдив, където символично е провъзгласено. Защитата му обаче налага изправянето на българския войник срещу Сръбското кралство. Единствено намесата на Австро-Унгария в подкрепа на Сърбия ограничава похода на българите във вътрешността на западната ни съседка. Българите осуетяват плановете на крал Милан, който е заявявал, че ще "пие чая си в София“.

Русия никак не е била в подкрепа ан идеята за Съединението – руската държава изтегля генералите си от наша територия по време на Сръбско-българската война и армията ни остава само с капитани. Въпреки това защитаваме националното си достойнство. Великобритания обаче ни подкрепя – един от малкото такива случаи в нашата история. Лондон разбира, че може да разклати руските позиции у нас, ако ни окаже поддръжка. В крайна сметка през 1886 г. Съединението е официално признато след българските военни успехи срещу сърбите.

Малките държави трябва да имат най-добрите политици, защото тяхна е задачата да отстояват интересите на народите си сред морето от Велики сили, категоричен е Иван Кънчев. Той смята, че когато четем историята, включително когато празнуваме ден като Съединението, трябва критично да я осмисляме. Това е наука, която изисква анализ, тя не е просто разказ за събития, заявява той.

Велина ВЕЛИНОВА

Още по темата: общо новини по темата: 28
07.09.2023 »
07.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: