Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иван Портних: Не се притесняваме за проверката на КПКОНПИ, оказваме пълно съдействие
Автор: Екип Ruse24.bg 16:39 / 02.12.2021Коментари (0)600
© Varna24.bg
В Община Варна не се притесняват от проверката на антикорупционната комисия и оказват пълно съдействие на проверяващите, заяви в интервю за Дарик радио кметът на Варна Иван Портних. Малко странен обаче бил медийният шум около случая, коментира той.

"В последните месеци текат проверки от всякакви институции по най-различни теми. В момента работят АДФ и други структури. Конкретно за проверката на КПКОНПИ оказваме пълно съдействие. Изискана ни е документация, за която имаме месец срок да я предоставим".  

Обществената поръчка за доставка на новите електробуси е разделена на две обособени позиции. Избраните изпълнители са различни. Имаше обжалване на кандидати още на ниво тръжна документация и технически спецификации, заложени в процедурата. Минаха две инстанции – КЗК и Върховният административен съд, които потвърдиха правилността на документацията.  Комисията е класирала участниците, в момента тече срокът за обжалване. До сключване на договор с избрания изпълнител отново ще има разглеждане от КЗК и ВАС. Към момента няма подписан договор и разплатени средства, уточни Портних.

Липсата на работещо правителство оказва своето влияние. Ключови за Варна проекти, които бяха на дневен ред, като Икономическата зона, изглеждат отложени във времето. Няма яснота и партньорство с държавата, без което няма как проектите да се реализират, подчерта Портних.

"Нагласата за възстановяване на пътя през свлачището на "Трифон Зарезан" беше укрепването да стартира и да приключи до следващото лято. Към днешна дата това също няма как да се случи", изрази съжаление кметът на Варна

"Това леко безвремие в последните месеци се отрази на темпа на ремонтните дейности и проектите на дневен ред в Общината. Лека-полека обаче навлизаме в нови микрорайони. Започнахме работа в 5 междублокови пространства. В близките месеци ще започне работа във всички райони на Варна. Предстои ремонт на пътя за кв."Виница" и натоварените  улици "Прилеп" и "Дубровник". Планирани са инвестиции и в инфраструктурата в Южна промишлена зона."

Забавянето на процедурите за кандидатстване и одобрение на проектите за европейско финансиране ги отлага във времето. Всички големи общини в страната очакваме този процес да се случва много по-динамично, каза още кметът на Варна.

Предстои общественото обсъждане на Интегрирания план за развитие на Община Варна. Той дава възможности за реализиране на мащабни проекти в много сфери, които могат да бъдат интегрирани помежду си. Основната му рамка е за проекти за един милиард лева, а широката – за 3 милиарда.

"В Община Варна имаме самочувствието и амбицията за изграден капацитет по тези проекти. Въпросът е, че тези рамки трябва да бъдат отворени на национално ниво", уточни кметът.

Основните акценти в Интегрирания план за развитие на Варна са иновациите и инфраструктура. Включен и вариантът за изграждане на втори мост над Варненското езеро, каза Иван Портних.

Той коментира и новата система за сметосъбиране, която, по думите му, бавно се разраства. Разполагането на още контейнери ще бъде направено в следващите месеци, след доставката и на камионите за обслужване на съдовете. Очаква се до следващото лято системата да обхване и курорта "Златни пясъци".

Още по темата: общо новини по темата: 2
31.12.2021 »
03.12.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: