Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иван Шишков обяви кога стартира строежът на магистралата Русе-Бяла 
Автор: Екип Ruse24.bg 12:50 / 26.05.2023Коментари (0)569
© Bulgaria ON AIR
Въпреки, че сроковете за проектиране са до 2024-та година, очаквам през септември месец да има готов инвестиционен проект и да бъде издадено разрешение за строеж на част от магистралата Русе – Бяла.Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в ефира на Bulgaria ON AIR. 

"В момента от Агенция "Пътна инфраструктура“ са подготвили документацията за отчуждения по трасето“, съобщи още министърът и допълни, че са одобрени и Подробните устройствени планове, и обектът е обявен за национален.

Вече се строи в цялост и магистрала "Европа“, стана ясно от думите на министъра, който припомни, че до скоро тази магистрала е била строителен обект в частта си до ГКПП Калотина.

"Пуснахме шест километра до Калотина, до седем-осем дни най-вероятно ще бъде пуснато цялото движение“, информира още архитект Шишков.

Той подчерта, че за последните осем месеца служебният екип на МРРБ е одобрил Подробния устройствен план на магистрала "Европа“, тъй като такъв не е имало, успял е да процедира отчужденията на част от трасето и да издаде разрешение за строеж и за последния лот на аутобана.

"Не е въпрос на политически дивидент кой колко път ще построи. Важното е да строим качествено и да планираме, за да имаме перспектива в бъдеще напред да изградим максимално бързо всички пътища“, заяви министърът и допълни, че до момента не е имало планирани цели магистрали, а тези, които са били започнати всъщност са били "заспали“.

"Имаше магистрали, които не се развиваха. Затова усилието, което направихме е да дадем възможност съвсем скоро да се построят цели магистрали - както вече се строи магистрала "Европа“, така да се построи и цяла магистрала "Струма“, каза още Иван Шишков.

До няколко месеца трябва да стане ясно одобрява или не Европейската комисия екологичните мерки за преминаването на магистрала "Струма“ през Кресненското дефиле, стана ясно от думите на министъра. Той информира, че в момента се води кореспонденция по въпроса и всичко зависи от отговора на комисията.

"Издаденото разрешение за строеж на пътния възел при Кресна не предопределя избора на трасе“, беше категоричен министърът. По думите му ако не беше издадено това разрешение за строеж, щеше да бъде загубен ОВОС-а и магистрала "Струма“ щеше да се върне четири години назад.

"Не може да се прескочат сроковете, защото щетата за държавата ще бъде голяма“, категоричен бе Шишков.

Ако Европейската комисия потвърди издадения през 2017 г. ОВОС и ако се докаже, че този вариант е екологично най-издържаният, строителството на аутобана тръгва по трасето през Кресненското дефиле. Ако отговорът е отрицателен, ще трябва да се промени трасето, уточни Шишков. И припомни, че темата се коментира от няколко години, правен е анализ, изследвани са трасета, включително вариант с 15-километров тунел, както и трасе с две ленти извън дефилето. "Най-вероятно във времето назад сегашният вариант е бил най-екологичен“, предположи архитект Шишков.

Той подчерта, че е взет под внимание един от най-важните компоненти при избора на трасе - шумът. Затова ако двете трасета са разделени, както е при сегашния вариант, шумът би бил много по-малко, отколкото ако бъдат обединени заедно.

"Този вариант търси добро техническо решение заедно с това да бъде запазена природата и финансовата част на проекта“, беше категоричен регионалният министър.

Той изрази учудване по повод протести на представители на Кресненския регион магистрала "Струма“ да минава през дефилето.

"Не чух много критики относно екологията. Критиките са основно върху това, че три-четири заведения ще имат проблем с експлоатацията си, които впрочем се оказаха и незаконни. Относно рафтингът, който се практикува там, също не съм убеден, че и техните постройки са законни и те буквално се намират в реката, т.е говорим за запазване на природата. Само че природата е за всички и ние всички трябва да я пазим, а не определени хора да я експлоатират", коментира министърът.

Август се очаква да бъде укрепено частично свлачището при тунел "Железница“ и движението от Гърция към София да бъде пуснато в едната лента в посока София, съобщи още регионалният министър. Той припомни, че още през 2020-та година е установил, че има свлачище в участъка, но редовното правителство не е предприело необходимите мерки за навременното му укрепване. "Затова сега правим така, че да има път към тунела“, обясни Шишков.

Той съобщи още, че експертен съвет вече е одобрил изменения на Подробния устройствен план за кръговите кръстовища на скоростния път Мездра – Ботевград и предстои да започне строителството на конкретните пътни възли. Вече са пуснати 7,5 км от трасето при обхода на село Новачене.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: