Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иван Такев: Много са факторите, които определят движението в търговията с валути
Автор: Живко Кръстев 12:26 / 31.05.2024Коментари (0)889
©
Много са факторите, които определят движението в търговията с валути. Те действат комплексно. Това каза финансистът от "Аларик Секюритис" Иван Такев в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

На първо място това са лихвените и инфлационни диференциали, обясни експертът. "Във форекс търговията една валута винаги се определя спрямо друга и има значение какви са нивата на инфлацията в двете страни, участващи във валутната двойка. Ако инфлацията в САЩ и в Европа е 2,5 на сто, на практика това не би трябвало да води до промяна във валутния курс. Инфлацията на практика обезценява валутата", поясни Такев.

Съществен фактор е дефицитът по текущата сметка на дадена държава. "Ако една държава потребява много от своите търговски партньори, тя на практика трябва да им заплаща в тяхната валута. Това води до повишено търсене на тази валута", обясни финансистът.

"Ако икономиката на дадена държава се развива бързо, това ще доведе до капиталови потоци към тази икономика, защото хората ще се опитат да се възползват от ръстовете, инвестирайки в тази икономика. Това ще доведе съответно и до повишаване на валутния й курс", допълни Иван Такев.

Валутният пазар е най-големият в света. "Близо 8 трилиона долара на практика си сменят ръцете всеки ден. Това е няколко пъти повече от БВП на цялата земя", отбеляза финансистът.

Основен инструмент за търговия на форекс пазарите са валутните суапове. Те заемат близо половината от обемите на форекс търговията. "Спот търговията, т.е. обикновената обмяна на една валута за друга, е на второ място. Форекс форуърдите често се използват и в международната търговия. Те предлагат гъвкавост, тъй като параметрите на контрактите биват договаряни пряко между страните, както и датите за съответната доставка на валутата. По-рядко използвани са валутните опции, които биват търгувани на съответните деривативни борси", обясни Иван Такев.

Дневните отклонения на валутния пазар са много по-малки, отколкото при останалите активи. "Ако на пазара на акции всеки ден виждаме изменения в двуцифрени числа, дневните колебания на основните валути са от порядъка на 0,1 на сто", посочи финансистът.

Ликвидността при валутите се изразява в това доколко лесно една валута може да бъде обменена в друга, без това да доведе до съществено отклонение във валутния курс, обясни Такев.

Щатският долар е най-широко използваната валута. На практика той участва в 88% от всички валутни транзакции. "С годините щатският долар се налага като световна резервна валута. Това на практика означава, че чуждестранни централни банки държат част от своите международни валутни резерви в щатски долари", обясни финансистът.

Валутите не отразяват правилно състоянието на съответната национална икономика, но на практика се влияят от случващото се в тях, отбеляза той. "От тази гледна точка всяко икономическо събитие, което има отношение към икономиката на САЩ, влияе пряко или непряко на долара. Много са факторите, които могат да окажат влияние на една валута", допълни Иван Такев.

Така например доларът загуби позиции през последните няколко седмици след оповестяването на информацията за индекса на потребителските цени в САЩ.

"Оказа се, че този индекс расте по-малко от очакваното. Това веднага даде повод на много анализатори да считат, че Фед може да започне намаляване на лихвените проценти по-рано, отколкото се очакваше. Фед обаче излязоха веднага с изявление, че са необходими много по-сериозни данни за това, че инфлацията наистина намалява преди да започне да намалява лихвените проценти. Това донякъде стабилизира долара. В момента може би най-основните фактори, които биха му повлияли, са днешното оповестяване на индекса на разходите за лично потребление. Това е единият от измерителите на инфлацията, които Фед най-много толерира. Днес ще излезе и предварителна информация за индекса на потребителските цени в Европа. Очаква се инфлацията в САЩ да се запази на нивата от миналия месец, както и в Европа", посочи експертът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: