Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иван Такев: Във финансовата практика историята рядко е показател за бъдещето
Автор: Живко Кръстев 12:23 / 13.12.2023Коментари (0)327
©
Волатилността е степента, в която пазарите се движат нагоре или надолу през времето със сравнително случайни движения. Колкото повече се отклоняват движенията нагоре или надолу за средната стойност на периода, толкова по-голяма е волатилността. Това каза финансистът от "Аларик Секюритис“ Иван Такев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Волатилността има няколко различни измерителя. "Най-често срещаният е стандартното отклонение. То измерва колко точно конкретните единични стойности се отклоняват от средните стойности за даден период“, поясни той.  

Често, когато се оценява историческото представяне на активите, се използват исторически данни, които експертите се опитват да екстраполират така, че да добият представа какъв би бил пазарът и какви биха били цените на конкретни активи в бъдеще. "Много често обаче във финансовата теория и практика се изтъква принципа, че историята рядко е показател относно бъдещето. Често са се случвали "черни лебеди“, които са променяли драматично събитията в света, във финансовия свят или са повлиявали на цените на конкретните активи. Т.е. невинаги можем с исторически данни да придобием ясна представа какво следва в бъдеще.“  

Концепцията на очакваната волатилност може да даде по-добра представа, без да използваме исторически данни, какво следва в бъдеще, допълни Иван Такев.  

По-голямата волатилност означава по-голям риск. По-големият риск води до по-големи възможности за печалба, но съответно може да доведе и до отклонения на фактическия резултат от очаквания.  

Друг показател за волатилността е т.нар. бета коефициент. "Това е на практика съпоставка между начина, по който се движат цените на конкретен актив спрямо движението на пазара. Т.е. ако кажем, че имаме един актив, чийто бета коефициент е 2, то се очаква нейната възвращаемост в рамките на деня да бъде 2 на сто, ако пазарът нарасне само с 1 на сто. И обратно – ако пазарът падне с 3 на сто, тогава тя трябва да падне с 6 на сто. Но отново няма никаква гаранция, че ако утре пазарът нарасне с 1 на сто, тази акция ще продължи да нараства с 2 на сто“, поясни той.  

Когато говорим за бъдещето, значение има т.нар. очаквана волатилност, т.е. как пазарите ще се развиват занапред. "Тук на помощ отново идва един статистически модел, който се базира въз основа на цените на опциите върху даден индекс. Т.нар. индекс на страха се изчислява от Аукционната борса в Чикаго – най-големият пазар за опции в света, и той се базира върху 30-дневната бъдеща волатилност на опциите върху S&P 500. Принципът е: колкото по-високи са цените на съответните опции върху този индекс, толкова по-голяма е очакваната волатилност в рамките на следващия месец“, обясни Иван Такев.  

Волатилността може да бъде изтъргувана. "Като цяло не бих препоръчал на който и да е обикновен инвеститор да отваря позиции в нещо, което е свързано с индекса на страха VIX – това е само за професионалисти. Не бих препоръчал някой да се опитва да спечели от високата волатилност или да си хеджира позициите, тъй като резултатите могат да бъдат различни от очакванията“, допълни финансистът.  

По думите му 2023 не е била волатилна година. "Текущите стойности на VIX в момента са около 15, което се счита за ниска стойност. Бяха доста по-високи да кажем през 2020 г., когато настъпи КОВИД – тогава пазарите рязко спаднаха с 20 на сто в рамките на две до три седмици. Самият VIX е много волатилен  и в отделни дни може да стигне от 20 до 30, исторически са наблюдавани стойности и над 100“, поясни Иван Такев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: