Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иван закла 11-годишната Никол, защото му отказала целувка - без да му мигне окото. В последните си минути тя звъннала на майка си!
Автор: Екип Ruse24.bg 14:39 / 14.04.2024Коментари (0)822
©
Едно дете с 2000 приятели във фейсбук се запознава с 15-годишен тийнейджър в социалната мрежа. Въпреки постоянните предупреждения в медиите и в училище за опасността от подобни контакти, 11-годишното момиче без притеснения се среща с него. Второто им виждане ще се окаже фатално, пише "Труд".

На 20 август 2017 г. мъж вика асансьора във вх. Б на бл. 108 в бургаския кв. "Меден рудник“. Той не подозира какво ще види, когато отвори вратата. На пода лежи тялото на дете, цялото обляно в кръв. Гърлото на момичето е прерязано, от убиеца няма и следа. Това е 11-годишната Никол Йончева, установява по-късно полицията. На мястото почернява от униформени полицаи, живеещите във входа се събират и с ужас гледат и се опитват да разберат какво се е случило.

Засъхналата кръв по вратата на асансьора показва, че убийството е извършено поне 10 минути, преди да бъде открит трупът. Секунди преди да издъхне, Никол успяла да позвъни на майка си. Обаждането обаче било твърде кратко и без отговор.

По това обаждане е фиксирано времето на убийството – 17,10 часа. След това връзката с четвъртокласничката прекъсва. Полицията бързо стига до заподозрения – осмокласникът Иван Иванов.

Оказва се, че съседи са видели жертвата и убиецът да влизат във входа, а Иван е познат на хората от квартала.

Тийнейджърът само часове след зверството признава, че само искал да бодне момичето с ножа, но ударът се оказва фатален, защото острието прерязва сънната артерия на Никол. Докато умира, тя съзнава какво се случва, твърдят експерти.

Преди да я зареже в асансьора, Иван взима телефона от раницата ѝ. Той иска да изтрие разговорите между тях, за да не бъде заловен. Не успява обаче да го отключи и го захвърля в кофа за боклук близо до блока. След като е задържан, 15-годишният младеж посочва на разследващите мястото.

След убийството осмокласникът си купува снакс и започва да играе на криеница с децата от квартала. С връстници Иван не общува, защото го бият, твърдят по-късно родителите му. Тийнейджърът е с лека умствена изостаналост, но е съзнавал какво прави и може да носи отговорност за постъпките си, твърдят експерти.

По време на делото изведнъж започва да говори фантазии. Казва, че извършителят е непознат по-голям младеж, който влязъл в асансьора на 6-ия етаж. В кабината непознатият хванал ръката на Иван, пъхнал нож в нея и замахнал към Никол. Въпреки абсурдното звучене, тази версия също е проверявана, но не е открита никаква следа от трети замесен в случая.

Осмокласникът Иван и четвъртокласничката Никол се запознават в социалните мрежи. Активно общуват във фейсбук, където момичето има над 2000 приятелства. На живо се виждат два пъти - в началото на август и в деня на убийството.

На 20 август убиецът и жертвата се срещат на площад "Тройката“ и се отправят нагоре по ул. “Александровска" към Централната спирка до Бургаския свободен университет. Общински охранителни камери са запечатали как двамата се качват в автобус за "Меден рудник", където живее Иван.

Семейството му има апартамент в блок на около 5 минути от панелката, в която е убита Никол. Според първоначалната версия двамата искали да пушат наргиле, затова решили да се качат на покрива на блока.

Малко след 17 ч. Никол и Иван влезли в асансьора. Внезапно младежът се опитал да прегърне и целуне Никол, но тя се отдръпнала. Уплашено, момичето отблъснало младежа и започнало да набира телефона на майка си.

Тогава обиденият Иван  нож с 20-сантиметрово острие от джоба на панталона си и го забил във врата на Никол. Докато бягал по стълбите, изхвърлил ножа на една от площадките между етажите.

Окървавената кабина с мъртвото момиче останала на петия етаж. Два дни след зверството бащата на жертвата – Любомир Йончев пристига от Лондон, където живее. Мъжът през сълзи обяснява, че са имали планове с Никол да пътуват всяко лято по света. Той не вярва във версията за случайно убийство и смята, че е било планирано.

Мъжът смята, че целта на Иван е била да ограби дъщеря му, като вземе раницата й, в която бил мобилният телефон. Родителите на убиеца пък не вярват той да е заклал момичето.

"Синът ми никога няма да тръгне с нож, той е бил на разходка. Няма причина да убива. Дай му работа, всичката ще я свърши. Една камара камъни да го накараш да премести, ще го направи. В училище не беше добър ученик, но никога не е бил агресивен", сподели баща му Димитър Иванов. Майката Донка допълва: "Вярвам, че не е той.

Никога не ме е лъгал, за всяко нещо е споделял. Някой по-голям е истинският убиец. Моят син от биология не разбира, нито знае къде са тези артерии, нито може сам с ножа да отреже нещо. За Никол ми каза само, че не я е познавал, а се срещнали в центъра и тя го накарала да го заведе до този блок.“

Тормозели го зад решетките

Иван излежа присъдата си и е на свобода

13 месеца след убийството Бургаският окръжен съд осъди осмокласника Иван Иванов. На 20 септември съдия Стефан Стойков прочете присъдата, определена единодушно от съдийския състав - 8 г. затвор при първоначален общ режим и 150 000 лв. кръвнина за майката на убитото дете Мими Ставрева.

Наблюдаващият прокурор Ангел Ангелов пледира за 7 г. затвор при максимално наказание от 10 г., тъй като подсъдимият е бил непълнолетен по време на убийството. Съдът счете, че заради обществената опасност наказанието трябва да е завишено. ВКС обаче намали присъдата на 6 г. решетки, които Иван изтърпя в затворническото общежитие в Бойчиновци.

Той редовно плачел по телефона на майка си, че го бият и тормозят психически. На 13 януари 2022 г. убиецът на Никол е поискал предсрочно освобождаване, което е било отказано от Окръжен съд  - Бургас. Тогава е имал да излежава още година и 16 дни в затвора. Те вече са изтекли и Иван е на свобода.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: