Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иво Христов: Не бих се изненадал, ако кабинетът приеме сделката на Австрия за Шенген
Автор: Цоня Събчева 20:13 / 13.12.2023Коментари (0)363
©
Идеята на Австрия за Шенген е неприемлива. Де факто тя предлага България да се превърне в мигрантско гето срещу утехата да ни се спестят контроли по летищата, и то при положение, че сме изпълнили всички критерии за членство и няма аргумент да бъдем държани извън зоната и да ни бъдат да поставени условия. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D). "Австрия симулира добра воля, но всъщност ветото й остава непроменено. Но дясната коалиция на премиера Денков има нужда от поне някаква стъпка напред, и не бих се изненадал, ако кабинетът в последна сметка приеме сделката, защото "сглобката“ методично жертва националните интереси и с помощта на сервилните медии представя всеки унизителен компромис като свои успех. Достатъчно е да си спомним как беше снето ветото над амбициите на Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз. Щом това е станало, не изключвам и сега да приемам някакъв унизителен компромис", посочи Христов.

Той каза още, че засега не се забелязват особени реакции в Европейския парламент, но вероятно там австрийското предложение ще бъде критикувано. Европейският парламент, според него, е най-демократичната институция измежду европейските, има най-много разноречие, най-много критики. Но това нищо не променя, за съжаление.

По думите на Иво Христов, българската наивност се сблъсква с политическия реализъм на Европа, в която всеки брани своя интерес, докато ние простодушно се надяваме на критерии, на добра воля и солидарност. Всички български правителства са полагали усилия за влизането в Шенген, но в цяла Европа националният егоизъм е във възход, виждаме го и по изборите в последните месеци, ще го виждаме и занапред.

"За съжаление, се опасявам че Европа се отдалечава от прогласените си принципи: мир, солидарност, просперитет. Виждаме как Италия се бори сама с миграционния наплив и се оплаква от липсата на солидарност. А съюзът, който е създаден, за да гарантира мира на континента, сега бе превърнат в доставчик на оръжие за Украйна, и на определено ниво темата с войната се разглежда не толкова като трагедия, колкото като възможност за индустриите на страните членки, и това е най-огорчаващото. Тъй че за съжаление аналогичен цинизъм има на немалко места и немалко нива.

Не мисля, че е реалистично да се надяваме на пробив за Шенген, въпреки усилията на българските институции. Но и темата с Шенген не бива да се фетишизира, защото самата зона функционира зле, някои страни членки започнаха да възстановяват контрола по вътрешните граници и Шенген очевидно ще трябва да бъде реформиран. В случай на реформа се надявам България да има своите шансове, защото засега не съм оптимист", добави Иво Христов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: