Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иво Желев, социолог: Все повече депутатите ни се бият и се псуват, защото са безсилни
Автор: Цоня Събчева 15:51 / 02.05.2024Коментари (0)976
© Личен архив
6-ти избори за три години, едва ли вниманието ще бъде приковано в тази кампания. Това каза в аудиокаста на “Фокус" “Това е България" социологът Иво Желев, управител на агенция "ЕСТАТ".

"За мен големият проблем е качеството на политическия маркетинг, който в момента е изключително ниско. Споменахте за вялия старт на кампанията на някои политически сили. Бяха споменати в последните дни някои и от първите слогани на партиите, те отново са така банални, скодоумни или откраднати от някъде. Така че аз не очаквам някакъв много смислен дебат по същество, не очаквам някакви много запомнящи се клипове или форми на политическа агитация оригинални. В крайна сметка, вината за това не е толкова на политическите маркетолози и пиари, колкото на самите политици. Защото когато нямаме добър продукт на пазара, нормално е и маректингът да не може да го продаде", каза социологът.

"Защо ние отново продължаваме да нямаме посока на развитие, национална доктрина. Като някакви крайни точки на нашето движение и развитие са обявени сухопътният Шенген и приемането на еврото, като за мен това е абсурд. Защото това са само някакви средства по пътя към добруването и благоденствието на нацията. А пък такова благоденствие, като гледам, не се задава. За мен е симптоматично и това, което хърватският президент вчера или завчера каза, правейки сравнението. Той критично каза “Ние сме на последно място, само България е след нас". В момента сме на 17 години от пълноправното ни членство и това е равносметката, ние не можем да се отлепим от дъното и продължаваме да бъдем бедняка на Европа. И не само материален, ние не сме само материален бедняк, ние сме политически и духовен и т.н., това е катастрофа, това е срам. Не се реагира по никакъв начин на демографската криза, ако ние намаляваме с по един областен град на година, ако в тази страна се раждат под 50 000 бебета вече на година, ами това си е катастрофа. Обаче ние се занимаваме само с еврото, Шенген, БТР-и и със самодостатъчните крамоли  в компрометирания ни политически елит, затова сме така", смята още Ива Желев.

По думите му, това не е политическо мислене. Дребнотемието и опита да надхитриш, да изиграеш политическия опонент, това не е политика, това са неща, които са на много ниско ниво. Ние имаме стратегии, а нямаме стратегическо мислене, това е основният проблем. Не се работи по това да се създава национален елит, не само за политически. Ние нямаме достатъчно ясни и работещи механизми за селекция на елит, нямаме критерииза успех, не можем да дефинираме какво ни е необходимо, за да продължим да се развиваме като нация и да просперираме, и да се конкурираме с останалия свят.

"Така, както е тръгнало, в края на века някой просто ще трябва да дръпне шалтера, просто няма да съществува българска нация. И това го казват всички, всички уважавани демографи, обаче никой не ги чува.

Имаме всички доказателства, симптоми, че ние продължаваме да копаем дъното, колкото и шаблонно да е казано. Ние изпращаме един парламент, който по оценките на всички опозиционни групи в него е най-най-най лошият в новата ни история. От тези пък, които доминираха в него и управляваха, не се намери никой да каже една добра дума за това Народно събрание. Продължава това ниско качество на политика и то се виждаше и в целия парламент. Все повече депутатите ни се бият и се псуват, защото са безсилни да се аргументират и да докажат правотата на позицията си.

Нищо кой знае какво, нищо положително на практика не мога да откроя в работата на този парламент в едната година, в която съществуваше. В него, какво ни даде всъщност този парламент? Даде ни сглобката и като дума и като конструкция, даде ни ротация, и всъщност някакви непоследователни такива противоречиви, недовършени действия, политически инициативи, които нали някой трябва после да влезе в обувките на предшествениците си и да довърши по една или по някаква друга своя логика. Иначе, ако говорим за някаква конкретика, променихме конституцията, но без пълна същностна съдебна реформа. На практика тези промени бяха, за да орежат влиянието на президента през служебните правителства. Не беше приет и Закон за служебните правителства. В крайна сметка, тези промени можеха да бъдат кръстени “Промените анти Радев", обаче утре, след три години ние ще имаме друг президент, тогава пак ли ще променим Конституцията? И в крайна сметка сега се видя, че тези промени ни докараха това служебно правителство", добави социологът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Абитуриентски балове
49-ото Народно събрание
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: