Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Издирваната за кражба на картини британска двойка пътувала по света, гледала кучета в Присад
Автор: Екип Ruse24.bg 15:41 / 07.06.2016Коментари (0)469
© 24 часа
Британските съпрузи Филип и Пенелопе Смит, за които има издадена Европейска заповед за арест от властите в Единбург заради кражба на две картини през 2001 г., са обикаляли спокойно по света, ходили са в повечето европейски държави, а преди да се заселят в България са живели в Кипър.

Това стана ясно в кулоарите на Апелативния съд в Бургас, където днес се гледат мерките за задържане на британците, съобщи "24 часа".

Двойката не е знаела, че е издирвана и е пътувала легално с международните си паспорти. Пенелопе го подновила във Великобритания през 2011 г., а Филип през 2014, разкри адвокатът им Димчо Тодоров.

Двамата британци са задържани за пръв път на 25 май в бургаска болница, където Пенелопе търси помощ заради високо кръвно. Едва след изтичане на 24-часовия им арест те имат възможност да упълномощят адвокат. Приведени са в бургаския затвор, където са задържани за още 72 часа с прокурорско постановление, след което ги пускат . Поводът - европейската заповед за арест не е преведена.

На 31 май сем. Смит е задържано на ГКПП Малко Търново при опит да напусне страната и да отпътува за Истанбул.

Според адв.Тодоров, който ги съпроводил до границата, британците нямали намерение да се укриват, а да организират пътуването си до родината, за да си изяснят защо и за какво точно ги издирват.

Според информация от европейската заповед за арест не ставало ясно дали срещу Смит вече е повдигнато обвинение за кражба на две скъпи картини от частен имот или те са само заподозрени. Тя била издадена през 2006 г.

На 1 юни Бургаският окръжен съд налага на 67-годишния Филип и 61-годишната Пенелопе мерки за неотклонение "задържане под стража".

Преди минути Бургаският апелативен съд потвърди ареста на Филип Смит, в момента тече заседанието за мярката на Пенелопе Смит.

Двойката от Острова пристигнала в созополското село Присад преди около година и купила къща. Двамата британци гледали кучета, порода каракачански овчарки, имали и зеленчукова градина.

Филип и Пенелопе открили фирма у нас през 2014 г., като основна дейност посочили търговия с недвижими имоти, ресторантьорство и хотелиерство.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: