Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Издирват с Интерпол бившия шеф на Криминална, помагал на Бирмите
Автор: Екип Ruse24.bg 09:18 / 01.12.2018Коментари (0)1518
©
Бившият шеф на Криминална полиция в столичното 2-о РПУ Любомир Иванов се издирва с червена бюлетина в Интерпол. Той е обвинен задочно като член на престъпна група за производство на нелегални цигари, ръководена от семейството на Бирмите, научи “24 часа".

Освен 49-годишния полицай, който е в неизвестност, се издирват още Евлоги Станоев-Голямата Бирма и синът му Георги Станоев-Малката Бирма. В ареста е Антон Станоев-Средната Бирма, който сам се предаде преди месец. На топло са още няколко души от по-ниските нива на организацията, която е финансирала 4 нелегални фабрики за цигари.

Разследващите имат достатъчно данни, че бившият полицай е помагал за престъпленията на групата. Официално е служител на МВР до юли 2016 г., но през последните години няколко пъти е уволняван и преместван от служба в служба. 

Жоро Бирмата и баща му Евлоги също се издирват.

Името на Любомир Иванов попада за втори път във връзки със съмнителни бизнесмени.

Преди 10 г. беше арестуван, после съден и оправдан за теч на информация към приближени на Красимир Маринов-Големия Маргин.

Тогава в ГДБОП разработват пловдивчанина Хованес Манукян и Христо Халваджиев за данъчни престъпления и нелегална търговия с горива.

Двамата са в икономическата група на Маргините.

Над 30 души се подслушват заради мащабното разследване. Оказва се обаче, че в МВР има къртица. Засечен е разговор между зам.-шефа на ГДБОП Иван Иванов и Хованес Манукян. Иванов му казва, че скоро ще бъдат арестувани. Информацията имал от Любомир Иванов, шеф на Криминална полиция в столичното 2-о РПУ. Двамата съфамилници са арестувани, както и началникът на Икономическа полиция в главната дирекция Георги Радков. По-късно Иван Иванов е осъден условно, Любомир Иванов е оправдан за разгласяване на класифицирана информация. Хованес Манукян и Христо Халваджиев все пак са задържани, обвинени и предадени на съд.

Военната прокуратура не успява да докаже обвиненията срещу Любомир Иванов за теч на информация към хората на Маргините и той е оправдан през 2009 г. По-късно е възстановен на работа в МВР. Назначават го за шеф на Икономическа полиция в 9-о РПУ в “Люлин". През 2014 г. го махат и оттам, защото редовно отсъствал от работа без причина. Дори не му бил издаден пропуск до сградата на дирекцията и никой не му възлагал задачи. С това бил натоварен друг служител. Преместили го като началник на сектор “Охранителна полиция" в провинцията, но Иванов не се появявал и там.

Тогава го уволнили дисциплинарно Той обжалвал пред съда, но през 2016 г. и магистратите потвърдили заповедта на министъра за уволнението му. След това Любомир Иванов започнал да се занимава с бизнес. За последно е бил собственик на транспортна фирма.

Разследването срещу Бирмите и бившия криминалист от София продължава.

През юли бяха разбити 4-те нелегални фабрики за цигари в Тутракан, Сапарева баня и Горна Оряховица. Бяха арестувани работниците и човекът, който ги снабдявал с тютюн. Още тогава беше ясно, че ръководителите на групата не са задържани.

След като делото беше преместено в спецпрокуратурата, разследващите стигнаха до семейството на Евлоги Станоев-Голямата Бирма.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: